Profesii

Managerul Deutsche Telekom care răspundea de România demisionează cu trei ani înainte de termen

Managerul Deutsche Telekom care răspundea de România demisionează cu trei ani înainte de termen

Autor: Adrian Seceleanu

17.02.2011, 23:58 56

Guido Kerkhoff (foto), managerul Deutsche Telekom (DT) carerăspundea din anul 2009 de operaţiunile celui mai mare grupeuropean de comunicaţii pe pieţele din Europa Centrală şi de Est,şi-a anunţat în mod neaşteptat, cu trei ani înainte de încheiereamandatului, decizia de a demisiona.

"Guido Kerkhoff (…) a cerut Consiliului de Supraveghereîncheierea contractului său cu trei ani înainte de termenulprogramat. Comitetul general va recomanda încheierea contractuluisău la următoarea sa întrunire", a anunţat Deutsche Telekom,confirmând astfel speculaţiile apărute anterior în publicaţiagermană Handelsblatt.

El urmează să preia funcţia de director financiar al companieiThyssen-Krupp AG, cel mai mare producător de oţel din Germania.Grupul german nu a oferit detalii în legătură cu persoana care vaprelua atribuţiile deţinute de Kerkhoff.

Angajat al Deutsche Telekom din anul 2002, iniţial ladepartamentul financiar, Kerkhoff a avut în ultimii ani oascensiune puternică în ierarhia DT. El a intrat în boardulgrupului în martie 2009, preluând conducerea unei diviziinou-formate - în care una dintre responsabilităţile-cheie erareprezentată de coordonarea afacerilor grupului elen OTE dinGrecia, România, Albania şi Bulgaria. În aprilie 2010 lui Kerkhoffi s-au dat puteri noi, astfel că el a ajuns să coordoneze unbusiness de miliarde de euro anual. Practic, el răspundea nu doarde businessul OTE, de subsidiarele din Ungaria, Muntenegru,Macedonia, Slovacia şi Croaţia, ci şi de Austria, Olanda, Polonia,Cehia şi de Marea Britanie.

Kerkhoff a fost implicat puternic şi în coordonarea businessuluidin România - una dintre cele mai mari pieţe în care grupul germana intrat odată cu achiziţia unui pachet de 30% din acţiunile OTE.Managerul DT a evitat apariţiile publice sau interacţiunea cu presalocală, însă a fost activ în coordonarea businessului, avândnumeroase întâlniri atât cu angajaţii şi managementul companiilorRomtelecom şi Cosmote, cât şi cu oficiali guvernamentali.

De altfel, în întâlnirile managementului DT cu investitorii şianaliştii băncilor de investiţii, Kerkhoff a fost cel care aanunţat obiectivele companiilor OTE din România (să ajungă numărulunu pe TV şi net (dar şi cel care descria în amănunt ce dificilăeste piaţa şi în special concurenţa cu compania româneascăRCS&RDS. "Cei de la RCS&RDS sunt foarte agresivi şi nu au ostructură cu mult personal: vânzările sunt realizate în principalde tehnicienii de reţea, pentru că nu au o retea de magazine. Eiîşi fac reţeaua, apoi fac vânzare din uşă în uşă cu tehnicienii dereţea şi vin de pe TV peste pieţele noastre", spunea el în urmă cumai puţin de un an.

Kerkhoff pleacă într-un moment în care Deutsche Telekom trebuiesă ia o decizie-cheie în ceea ce priveşte implicarea sa pe piaţadin România. Deutsche Telekom şi grupul elen OTE ar trebui sătransmită luna viitoare guvernului de la Bucureşti dacă au în plansă achiziţioneze pachetul de 46% din acţiuni pe care statul românîl mai deţine la Romtelecom - numărul unu pe telefonie fixă,numărul doi pe internet fix şi al treilea jucător pe piaţa TV dinRomânia.

Guido Kerkhoff a reprezentat partea germană la întâlnirile deanul trecut cu reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor dinRomânia, instituţia care gestionează participaţia statului laRomtelecom.

Achiziţia acţiunilor deţinute de statul român la Romtelecom decătre grupul elen OTE ar putea fi o afacere bună, însă există încăunele incertitudini în legătură cu această tranzacţie, provocate înspecial de tarifele mici pentru serviciile telecom din România,declarase Kerkhoff în decembrie 2010, potrivit presei germane. AtâtDeutsche Telekom, cât şi grupul OTE îşi vor anunţa săptămânaviitoare rezultatele financiare pe anul 2010, inclusiv pentru piaţadin România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO