Profesii

Restructurarea din industrie se va opri curand, spun managerii

31.07.2006, 18:54 11

Numarul de salariati din industrie si servicii va stagna in urmatoarele doua luni, arata un sondaj printre manageri realizat de Institutul National de Statistica (INS).
Pentru industrie, stagnarea numarului de angajati reprezinta o imbunatatire fata de situatia actuala, cand disponibilizarile datorate restructurarii au ajuns sa fie considerate normale. Numai in ultimul an, numarul de salariati din industrie a scazut cu aproape 70.000 de persoane.
Per total, managerii din economie estimeaza ca in urmatoarele doua luni productia va avea un ritm de crestere, bazata pe majorarea stocului de contracte si comenzi noi. De asemenea, preturile pentru bunuri si servicii vor fi in crestere in toate domeniile in perioada urmatoare, arata sondajul.
In industrie, atat productia, cat si vanzarile la export vor creste, spun managerii intervievati de INS. Cat priveste numarul de angajati, companiile mari (cu peste 500 de salariati) vor continua politica de disponibilizari, care va fi insa compensata de angajarile suplimentare facute de firmele mici si mijlocii.
In primele cinci luni ale anului, productia industriala a crescut cu 5,9%, iar productivitatea muncii din industrie s-a majorat cu 9,9%, compensand reducerea numarului de salariati.
In constructii, managerii mizeaza ca volumul de activitate va continua sa creasca, la fel ca si numarul de angajati, majoritatea companiilor spunand ca sunt necesare angajari suplimentare pentru a acoperi cererea din domeniu. Si in acest sector vor fi cresteri de preturi, dar cu o intensitate mai mica decat cea estimata lunile trecute.
Valoarea lucrarilor de constructii a crescut cu 15,8% in primele cinci luni ale anului, reprezentand cel mai rapid ritm din ultimii ani. In comertul cu amanuntul, tendinta de crestere a volumului vanzarilor se va pastra, iar situatia economica de ansamblu se va imbunatati, considera 42% dintre managerii cuprinsi in sondaj.
In plus, numarul de salariati din retail va creste in urmatoarea perioada, continuand de altfel, tendinta din ultimul an si jumatate.
Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut cu 25% in primele cinci luni ale anului, ceea ce inseamna o crestere puternica a cererii de consum.
In servicii, managerii considera ca nivelul cererii se va mentine ridicat, iar numarul de angajati va stagna.
Sondajul efectuat de Institutul de Statistica a cuprins peste 6.900 de firme din industrie, constructii, comert si servicii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO