Profesii

Salariile medicilor polonezi, de 4 ori mai mari decât în România

Autor: Ioana David

27.09.2010, 23:51 86

Salariul mediu al unui medic care lucrează în sistemul privat desănătate din Polonia era anul trecut de 2.700 de euro, de aproapepatru ori mai mult decât salariul mediu net al unui medic carelucrează la pivat în România, potrivit calculelor ZF.

Astfel, salariul mediu al unui medic ce lucrează în cadrul celuimai mare operator de spitale şi clinici private din Polonia, EMCMedical Institute, a crescut cu 50%, de la 1.800 de euro în 2006 la2.700 de euro anul trecut potrivit datelor reprezentanţilorAsociaţia Spitalelor Private din Polonia.

EMC Medical Institute operează opt spitale, 16 clinici şi are2.000 de angajaţi dintre care 1.450 de oameni sunt din zonamedicală.

Spre comparaţie, salariul mediu pentru un medic român carelucrează la privat este de 714 euro (3.000 de lei) la scarănaţională, în timp ce în Bucureşti, acesta se duce înspre 952 deeuro (4.000 de lei), potrivit reprezentanţilor din clinicileprivate. Pe de altă parte, salariul mediu al unui medic în sistemulpublic este de 500-600 de euro. Salariul unui medic la început decarieră este de 170-340 de euro pe lună, potrivit datelor existentepe site-urile spitalelor.

Dacă pe de o parte, există o diferenţă extrem de mare la nivelulremuneraţiilor medicilor, pe de altă parte, în ceea ce priveşteasistentele, nivelul salariilor se apropie.

În cadrul companiei poloneze, salariul unei asistente era anultrecut de 800 de euro în timp ce în România salariile încep de la285 de euro (1.200 de lei) şi urcă în funcţie de experienţă. Cusporuri, cu weekend-ul şi cu lucrul de noapte, o asistentă poateajunge la 3.000 de lei (714 euro).

Salariile foarte mici şi starea extrem de proastă a spitalelorau determinat mulţi medici să plece în străinătate.

La finalul lunii martie, în România existau 36.780 de medici înRomânia, cu 6,2% mai puţin comparativ cu anul 2009, potrivitdatelor companiei de analiză şi studii de piaţă CegedimRomânia.

"În momentul în care vom trece de 1.800 de euro şi vom ajunge la2.200 de euro (salariul unui medic - n. red.), atunci o să primimşi noi medici din afara graniţelor Uniunii Europene", a spusCristian Anton Irimie, secretar de stat în cadrul MinisteruluiSănătăţii, fără să precizeze când ar putea ajunge medicii români săcâştige ca în Polonia. Irimie a fost prezent la evenimentulSănătate 2010 organizat de Forum Invest.

Cu toate că plecarea medicilor a devenit o problemă extrem deimportantă în sistemul sanitar din România, pe agenda MinisteruluiSănătăţii nu se află o strategie coerentă de reţinere a lor înţară. Întrebat cum ar putea să arate bilanţul Ministerului peste unan, în ipoteza în care la conducere vor rămâne aceiaşi oameni,Irimie nu a vorbit despre păstrarea medicilor în ţară. El a indicatcă instituţia şi-a propus clasificarea spitalelor, acreditarea lor,continuarea descentralizării şi creşterea controlului în ceea cepriveşte sănătatea publică. Întrebat şi de ce este aşa de lentprogresul în sistemul de sănătate, Irimie a răspuns: "Pentru căavem de luptat cu mentalităţile".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO