Profesii

Sfatul specialistului: Barbati versus femei

Sfatul specialistului: Barbati versus femei

Alina Botezatu, managing partner Perspective Group

07.04.2008, 00:28 1432

Specialistii incearca mereu sa descopere daca femeile in pozitii de management sunt mai capabile decat barbatii in pozitii similare sau dimpotriva.
De ce? Pentru ca sunt diferente de abordare, comunicare si stil de conducere.
Raspunsul? Nu exista posturi de management pentru care persoane de sex masculin sau feminin sunt "a priori" mai potrivite, depinde de experienta, abilitatile, personalitatea si motivatia fiecaruia. Sunt insa domenii in care predomina femeile sau altele unde sunt in marea majoritate barbati.
Atat femeile cat si barbatii au anumite atuuri si este ideal sa le fructifice si optimizeze intr-un mediu propice.
Femeile-manager se intalnesc intr-o proportie de 70% in servicii si doar 30% in domeniul tehnic. Le gasim in pozitii de top in: publicitate (65% femei - 35% barbati), PR (95% femei - 5% barbati), resurse umane (80% femei - 20% barbati), sanitar (55% femei - 45% barbati), marketing (75% femei - 25% barbati), arhitectura (75% femei - 25% barbati), design (70% femei - 30% barbati), financiar (55% femei - 45% barbati), marketing research (60% femei - 40% barbati).
Care sunt atuurile lor? In marea lor majoritate sunt creative, intuitive si diplomate, au excelente abilitati de comunicare si persuasiune. Acolo unde un barbat da gres in rezolvarea unei situatii conflictuale avand o abordare pragmatica si logica o femeie va reusi facand apel la latura emotionala, sentimentala, umana.
Femeile empatizeaza mai usor cu interlocutorii, sunt capabile sa le inteleaga starea de spirit si sa se plieze asa incat sa "intre pe sub pielea" acestora. Ele percep usor anumite aspecte din gesturi, mimica si voce, "simt" mai degraba decat "analizeaza". Deseori auzim o femeie spunand: "simt ca ceva nu e in regula" chiar daca aparent nu exista probe care sa justifice o astfel de afirmatie. Unui barbat ii va fi greu sa accepte acest punct de vedere daca nu i se demonstreaza clar, faptic si logic de ce.
Barbatii sunt mai obiectivi si mai rationali decat femeile. Acest lucru se dovedeste a fi benefic in situatii in care se doreste gasirea unei solutii rapid si eficient. Solutia trebuie apoi pusa in practica si ulterior stabilite proceduri clare, targete si termene limita stricte si totul trebuie cuantificat - aici barbatii exceleaza!
Sunt mai putine femei manager atunci cand jobul presupune deplasari frecvente (90% barbati - 10% femei) intrucat femeile nu sunt foarte atrase de acest aspect, mai ales daca au copii. Tot din acest motiv femeile pot avea mai putin timp disponibil decat barbatii.
Spre exemplu pentru un post de country manager intr-o companie internationala din domeniul serviciilor, cu birouri in unele localitati, deplasarile sunt frecvente ( 60% din timp) mai ales ca firma este in dezvoltare si deschide noi filiale. S-a preferat angajarea pentru acest post a unui barbat care avea disponibilitate mult mai mare de a calatori.
Vom intalni indeosebi barbati in pozitii de management in domenii tehnice (80% barbati - 20% femei), care presupun un mediu de lucru mai procedural - se prefera deoarece se ia in considerare ca femeile sunt mai delicate si mai putin atrase de un astfel de mediu. Exemple in acest sens: domeniul IT & C (90% barbati - 10% femei), industrial (80% barbati - 20% femei), constructii (90% barbati - 10% femei), transporturi (90% barbati - 10% femei).
Barbatilor le place sa lucreze in medii in care se folosesc echipamente si sisteme performante, sunt atrasi in general de tot ceea ce inseamna tehnica de ultima ora, masini, utilaje.
Barbatii au in general o atitudine mai obiectiva comparativ cu femeile care au uneori tendinta de a fi mai subiective; barbatii sunt mai rationali, femeile mai impulsive si emotive. Barbatii sunt mai directi, femeile sunt insa mai diplomate si cauta modalitati alternative de a spune acel lucru fara sa riste sa supere sau sa ofenseze. Dupa cum se stie, adevarul spus prea direct poate sa deranjeze si chiar sa pericliteze o relatie de afaceri.
In anumite cazuri in care se doreste acest lucru, se considera ca barbatii isi pot exprima autoritatea mai usor in timp ce femeile au tendinta de a fi mai blande si conciliante.
Iata doua exemple de domenii si proiecte pe care le-am derulat de curand si situatii in care
s-a decis angajarea unei femei si a unui barbat in pozitii de management.
Pentru postul de chief architect intr-o companie de arhitectura s-a decis angajarea unei femei pentru a coordona echipa formata de cinci arhitecti.
De ce femeie? Deoarece clientul a considerat ca ar fi mai potrivita pentru ca putea comunica si empatiza foarte bine cu clientii, era persuasiva, diplomata si concilianta. Stia cum sa promoveze proiectele asa incat la final clientul sa fie multumit. In acelasi timp era mai atenta la detalii decat ar fi fost un barbat in locul ei si mai flexibila si dispusa sa se plieze pe nevoile clientilor.
Pentru postul de project manager intr-o companie din domeniul real estate development s-a preferat angajarea unui barbat. S-a decis acest lucru datorita abilitatilor sale de a face jobul la un nivel maxim de performanta. Acestea erau: analiza si structura, organizare, planificare, coordonare, vizune globala. Jobul prespunea totodata deplasari frecvente si prezenta destul de des pe site-ul respectiv pentru a vedea cum se deruleaza lucrarile. Se dorea o persoana mai autoritara, care sa se poata impune atat prin abordare, cat si prin prezenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO