Proprietăţi

CEC atrage un interes mai mare decat BCR

09.11.2004, 00:00 19



Consultantul statului pentru privatizarea bancii cu cea mai mare retea teritoriala nu a inceput inca sa lucreze la evaluari si pregatirea cererii de oferte, insa mai multi potentiali cumparatori si-au exprimat deja oficial interesul pentru CEC.



Ceea ce nu prea s-a intamplat in cele doua tentative esuate de privatizare a BCR cu un investitori strategic.



Se pregatesc de aliniere la startul cursei pentru CEC cele mai mari trei banci austriece: Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), membra a grupului german HVB Bank, Erste Bank si Raiffeisen Bank.



Analistii estimeaza ca lista potentialilor cumparatori s-ar putea completa cu OTP Bank, UniCredit, KBC sau Banca Intesa, care fie sunt sub-reprezentate, fie au o pata alba in zona Romaniei pe harta expansiunii regionale.



Iar cresterea numarului de concurentei aliniati la start nu poate fi decat in interesul CEC si al statului ca actionar unic in sensul obtinerii unui pret cat mai bun.



Unele estimari indica o valoare de piata a CEC de 300-400 milioane de euro, conturandu-se conditiile pentru obtinerea unui pret competitiv la nivel regional.



Dintre cele 16 mari grupuri bancare cu operatiuni semnficative in Europa Centrala si de Est, lipsesc de pe piata romaneasca grupul belgian KBC, austriecii de la Erste Bank, italienii de la Banca Intensa si grupul german Commerzbank.



Ce le mana in lupta pe cele mai mari trei banci austriece? In primul rand reteaua de unitati a CEC, care ramane cea mai mare desi multe au fost inchise in urma aplicarii unor masuri de restructurare. CEC detine in prezent 1.424 de sucursale si agentii, cu 325 de unitati mai putin decat in 2000. Dintre acestea, 557 sunt situate in mediul urban, iar 867 de agentii se gasesc in spatiul rural.



Spre deosebire de Raiffeisen Bank, Bank Austria chiar ar avea nevoie de o astfel de achizitie care sa ii extinda semnificativ acoperirea teritoriala pentru aplicarea unei strategii de dezvoltare pe segmentul de retail. Pana acum, banca a pendulat intre varianta cresterii organice si contemplarea posibilitatii unor achizitii.



HVB/Bank Austria nici nu va trece la o extindere mai rapida a numarului de sucursale - in prezent 11 - pana cand nu va avea rezultatul competitiei pentru CEC.



Dincolo de numarul de sucursale CEC, preluarea bancii de economii a Romaniei va avea semnificatii diferite pentru cele trei banci austriece. Pentru Erste Bank ar fi varianta optima de a recupera timpul pierdut cu amanarea intrarii pe piata locala, direct intr-o pozitie de top.



Cat despre Raiffeisen Bank, CEC i-ar aduce probabil pozitia a doua in clasamentul pietei dupa valoarea activelor, permitandu-i abordarea unor noi segmente de clienti. In fine, HVB Bank/Bank Austria ar face un salt considerabil in top, pozitie din care si-ar putea exploata mult mai bine experienta in domeniul produselor si serviciilor de retail.



Erste Bank, unul din marii jucatori ai pietei serviciilor financiare din Europa Centrala, a trecut de la declaratii la pasi concreti de pregatire a intrarii pe piata romaneasca. Unul dintre acestia este lansarea unei campanii de recrutare de personal specializat, cu solicitari care acopera principalele posturi dintr-o institutie bancara specializata in operatiuni de retail.



Strategia Erste Bank - specializata in activitatile de casa de economii - are in vedere ca in momentul startului banca sa dispuna deja de resurse umane locale bine pregatite, obisnuite cu stilul si procedurile de lucru construite intr-o institutie cu 185 de ani vechime.



Oricare dintre bancile amintite ar prelua CEC, tranzactia va avea un puternic efect pozitiv la nivelul concurentei pe piata bancara, marind presiunea pentru cresterea calitatii si reducerea costurilor. Esentiala va fi insa aducerea serviciilor bancare in orasele mici si in zone rurale, datorita retelei extinse a institutiei.



Potrivit programului convenit de autoritati cu Banca Mondiala, consultantul va elabora strategia de vanzare a CEC cel tarziu pana in luna februarie 2005. Pana la sfarsitul lunii martie, Guvernul ar trebui sa aprobe strategia de privatizare, procesul urmand sa fie incheiat pana la sfarsitul lui 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO