Proprietăţi

Dezvoltatorii de spatii industriale se muta in provincie

08.02.2008, 19:05 29

Dezvoltarea puternica din ultimii ani a spatiilor logistice si industriale din Bucuresti, cumulata cu cresterea preturilor la terenuri, i-a determinat pe dezvoltatorii de profil sa se indrepte catre orasele mari din provincie, precum Timisoara, Arad, Oradea, Cluj, Brasov, Pitesti, Ploiesti si Constanta.
"Vorbim atat despre spatii de depozitare pentru logistica sau retail, cat si despre spatii de productie, in special in vestul tarii. Oferta anuntata de catre dezvoltatori insumeaza circa 350.000 de metri patrati de constructie in orasele mentionate anterior. Acest stoc national echivaleaza cu noua oferta care este anuntata in Bucuresti pentru acest an", a declarat Rodica Tarcavu, directorul departamentului industrial al DTZ Echinox.
In 2008 vom asista la intrarea in orase mari ca Timisoara, Brasov sau Cluj a doi dezvoltatori simultan care vor concura pentru atragerea de clienti. Cererea de spatii industriale este in crestere datorita migrarii clientilor din vechile spatii de depozitare in locatii noi din cauza lipsei de facilitati moderne si reconversia acestor zone in locatii rezidentiale sau comerciale.
Suprafata spatiilor industriale care vor fi finalizate in Bucuresti in acest an va fi de pana la 400.000 mp, urmand ca stocul de astfel de proprietati sa ajunga la finele lui 2008 la 900.000-950.000 mp, potrivit companiei de servicii imobiliare DTZ Echinox.
"Estimam rata de neocupare a acestor spatii in continuare la un nivel scazut, circa 7%, deoarece piata are potential ridicat de absorbtie, iar cererea este si ea dinamica. In special in tara consideram ca noile depozite construite vor fi inchiriate in totalitate din cauza lipsei de spatii moderne de depozitare si de productie, respectiv a parcurilor logistice pe plan national", explica Tarcavu.
In Bucuresti, cele mai multe parcuri industriale se construiesc in zona de vest, printre cele mai importante fiind Cefin Logistics Park, Bucharest West, Prologis Park Bucharest A1, A1 Industrial Park, Chitila Logistics Park si Olympian Park. Tendinta de crestere a preturilor terenurilor pentru proiecte industriale cu 20% - 30% din 2007 se va mentine si in 2008, ceea ce va oferi o rentabilitate mai mica dezvoltatorilor si ii va forta sa investeasca mai mult timp in cautarea terenurilor care sa le ofere beneficii economice.
O alta dificultate cu care se confrunta piata industriala in acest an este lipsa fortei de munca.
"Daca intr-un oras vin 2-3 retaileri, un mare producator si alti cativa investitori de talie medie, atunci acestia intra in competitie pentru angajarea fortei de munca in conformitate cu specificul activitatii fiecaruia dintre ei si apare problema costului din ce in ce mai ridicat cu angajatii si a timpului alocat pentru gasirea, pregatirea si motivarea sau fidelizarea acestora", explica reprezentantul DTZ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO