Proprietăţi

Exclusiv online: Cum ajunge o locuinţă la consum energetic zero? Germanii pun polistiren de 45 cm

Exclusiv online: Cum ajunge o locuinţă la consum energetic zero? Germanii pun polistiren de 45 cm
24.06.2010, 23:15 203

Grosimea termoizolaţiei de pe faţade a devenit în ultimii doiani un subiect aprins de discuţii între producători de materiale deconstrucţii, consumatori finali şi constructori, media utilizată înprezent fiind de 12 cm pentru polistirenul expandat, la care seadaugă adezivii şi tencuiala. Cel mai subţire polistiren, de 5 cm,se utilizează la termoizolarea geamurilor. Practic, cu cât este maigros, polistirenul asigură un consum energetic mai ridicat.

În Germania, spre exemplu, care are un mediu climatic similar cucel din România, dimensiunea polistirenului expandat prin lege estede 38-45 cm, pentru a reduce consumul energetic la zero. Când sevor aplica directivele europene şi pe piaţa locală?

"România se află într-un moment crucial în ceea ce priveştereabilitarea energetică. Standardele europene impun o dimensiune de38-45 cm grosime pentru polistiren, în timp ce normativul român înconstrucţii C107 recomandă o dimensiune de 12-15 cm în proiectare.În câţiva ani, România va trebui să adopte recomandările UE, aşa căpentru a ne proteja pe termen mediu şi lung trebuie săconştientizăm acest aspect atât la nivelul firmelor de proiectare,dar şi în zona opiniei publice", afirmă Ioan Ţiţeiu, directorulgeneral al Arcon, unul dintre principalii producători de polistirenexpandat de pe piaţă şi preşedintele Asociaţiei Producătorilor dePolistiren.

Decizia nr. 406/2009/CE a Parlamentului European (PE) stabileşteobiective obligatorii la nivel naţional ale statelor membre ale UEîn ceea ce priveşte perfomanţa energetică a fost întărită în lunamai 2010 cu altă Directivă a PE, care prevede ca toate clădirilenoi trebuie să aibă un consum energetic aproape egal cu zero.

Investiţiile în reabilitarea termică a blocurilor s-auintensificat pe piaţa locală începând cu 2007, odată cu începereaprogramului naţional început de Ministerul Dezvoltării Regionale şiTurismului (MDRT), însă până în prezent au fost reabilitate doar40.000 de locuinţe din circa 600 de blocuri, sub 1% din totalul de83.000 de blocuri construite în perioada 1950-1990 care au nevoiede termoizolare, pentru că fondurile alocate de Guvern au fost preamici.

Piaţa de polistiren expandat s-a ridicat anul trecut la circa3,3 milioane de metri cubi, în scădere cu circa 15% faţă de anulprecedent, însă pe termen lung producătorii estimează că vânzărilevor reveni pe creştere şi vor depăşi nivelul maxim atins în 2008,de circa 3,7 milioane de metri cubi. "Un referenţial important înaceastă estimare reprezintă importul de materie prima, stirenul,care s-a ridicat la 45.000 de tone în 2009, iar 13,5 kilograme destiren sunt echivalentului unui metru cub de polistiren expandat",explică Ţiţeiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO