Proprietăţi

Patru firme si consortii au depus contestatii la proiectul de reabilitare a Teatrului National din Bucuresti

01.06.2010, 23:40 444

Consortiile Rotary Constructii si ACM4 Bucuresti, Alpina Bau(Austria) si Comnord, Dafora si UTI Instal si compania Bog'Art aucontestat rezultatul licitatiei pentru reabilitarea TeatruluiNational din Bucuresti (TNB), dupa ce a fost anuntat dreptcastigator joint-venture-ul dintre Aedificia Carpati si RomtestElectronic, potrivit datelor furnizate de Ministerul Culturii.Initial au fost depuse zece oferte, care au variat intre 39 mil.euro si 49 mil. euro, suma fara TVA.

Trei contestatii au fost depuse la Consiliul Nationale deSolutionare a Contestatiilor (CNSC) de catre Alpina Bau (Austria)si Comnord, Dafora si UTI Instal, si compania Bog'Art, iarconsortiul Rotary Constructii si ACM4 Bucuresti a depus contestatiala Tribunalul Bucuresti.

"Trei dintre contestatii au fost depuse in termenul stabilit, panape 27 mai, iar cea de-a patra, a companiei Bog'Art a fost primitape 28 mai, seara, depasind termenul limita. Contestatiile depuse laCNSC vor fi solutionate in 30 de zile, iar cea de la Tribunalurmeaza sa vedem cand va fi stabilit primul termen", spune BogdanTrambaciu, din cadrul directorul Unitatii de Management aProiectului, care organizeaza licitatiile pentru investitii dincadrul Ministerului Culturii.
Consortiul format din Aedificia Carpati, companie controlata deomul de afaceri Petre Badea, si Romtest Electronic, detinuta deomul de afaceri Ion Tudoran, a castigat licitatia pentrureabilitarea cladirii TNB, valoarea ofertei fiind de 48 mil. euro,fara TVA. Initial, Ministerul Culturii au fost primit oferte de lazece firme si consortii, iar ulterior cele care indeplineaucriteriile tehnice participau la o licitatie electronica finala.Insa doar Aedificia Carpati si Romtest Electronic s-a calificatpentru licitatia electronica, celelalte noua firme fiinddescalificate.
Contractul avea in caietul de sarcini o valoare estimata de 215,2mil. lei (51 mil. euro) fara TVA si o perioada de executie de 28 deluni, iar Aedificia Carpati a castigat cu o oferta de 48,4 mil.euro, fiind a doua ca valoare dintre cele depuse, cea mai marefiind trimisa de Rotary Constructii si ACM4 Bucuresti, cu o valoarede peste 49 mil. euro.

Cand a inceput licitatia

In luna februarie au fost deschise ofertele primite de la 10companii si consortii, fiind una dintre cele disputate licitatii aunei constructii civile, cu bani de la bugetul de stat si de laBanca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Dupa deschidereaofertelor a urmat verificarea eligibilitatii ofertantilor si ofertatehnica. Termenul initial de anuntare a castigatorului era 25martie, insa a fost prelungit la cererea constructorilor.
Aedificia Carpati si Romtest Electronic, Rotary Constructii si ACM4Bucuresti, Sedesa Obras y Servicios (Spania) si Euro ConstructInternational, Midanne Invest Grup si Euroconstruct din Timisoara,Intercantieri Vittadellor si Sacaim Societa per Azioni CementiArmati din Italia, Alpina Bau (Austria) si Comnord, Bog'Art, ACMS,Dafora si UTI Instal si Strabag AG (Austria).
In cursa pentru castigarea reabilitarii cladirii TNB s-au aflatunele dintre cele mai mari companii din constructii, cu afaceritotale de peste 700 mil. euro. Firmele si consortiile a caroroferte au fost selectate pentru alegerea castigatorului suntAedificia Carpati si Romtest Electronic, Rotary Constructii si ACM4Bucuresti, Sedesa Obras y Servicios (Spania) si Euro ConstructInternational, Midanne Invest Grup si Euroconstruct din Timisoara,Intercantieri Vittadellor si Sacaim Societa per Azioni CementiArmati din Italia, Alpina Bau (Austria) si Comnord, Bog'Art, ACMS,Dafora si UTI Instal si Strabag AG (Austria).
Fondurile pentru acest proiect provin din imprumutul contractat deguvern in 2007 de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei(BDCE) pentru programul "Reabilitarea monumentelor istorice dinRomania" - 27 de milioane de euro - si de la bugetul de stat.
Cladirea TNB va fi realizata dupa modelul Teatrului Barbican Halldin Londra, urmand sa fie transformata intr-un centru cultural caresa fie deschis de dimineata pana seara tarziu. Potrivitproiectului, numarul locurilor in salile de spectacol va fi aproapedublu, de la 1.720, la peste 3.100.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO