Proprietăţi

Romania, investitii in malluri mai mari decat in Ungaria, Bulgaria si Cehia la un loc

Romania, investitii in malluri mai mari decat in Ungaria, Bulgaria si Cehia la un loc
05.11.2008, 20:10 22

Anul viitor este asteptata deschiderea a peste 25 de centre comerciale la nivel national, cu o valoare cumulata de circa doua miliarde de euro, volum superior investitiilor cumulate din Ungaria, Bulgaria si Cehia, potrivit firmei de consultanta si cercetare PMR.

Aceste investitii vor continua trendul crescator inceput in 2007 si accelerat in acest an, cand au fost deschise aproape 15 centre comerciale pana in momentul de fata, iar pana la sfarsitul anului este anuntata deschiderea altor sase.
Ca urmare a acestei dezvoltari rapide, Romania va ajunge in scurt timp sa ocupe locul doi in regiunea Euro­pei Centrale si de Est, dupa Polonia, in functie de sto­cul total de spatii comerciale, potri­vit aceleiasi surse.
Volumul de investitii de doua miliarde de euro din Romania reprezinta de altfel o treime din investitiile totale in regiune in piata centrelor comerciale, urmatoarea piata dupa acest criteriu fiind Polonia, unde este asteptata inaugurarea unor malluri cu o valoare de 1,2 miliarde de euro.
Dezvoltarea rapida este determinata de stocul mic existent, comparativ cu restul tarilor din regiune, respectiv 33 de metri patrati/1.000 de locuitori la nivel national in 2007 sau 156 de metri patrati/1.000 de locuitori in Bucuresti, in primul semestru al acestui an.
In Capitala, stocul se va tripla pana in 2011 la circa 495 de metri patrati/cap de locuitor, dar tot va ramane pe ultimul loc in regiune, in conditiile in care media este in jurul valorii de 600 de metri patrati/1.000 de locuitori.
Cu toate acestea, in noul context financiar si imobiliar, o buna parte din proiectele care nu au fost inca incepute vor fi amanate sau nu vor mai fi realizate deloc, tinand cont de costul creditelor si reticenta bancilor pentru acest gen de finantari.
Totusi, pentru anul viitor un numar semnificativ de centre comerciale sunt in constructie, iar dezvoltatorii sustin ca acest gen de proiecte, pentru care finan­tarea a fost deja asigurata, iar nivelul de preinchirieri este semnificativ, nu vor fi oprite.
In plus, un numar de sapte centre comerciale care aveau anuntata des­chiderea pentru acest an au fost amanate, cele mai multe pentru prima parte a anului viitor.
Printre acestea se numara centrele co­merciale Grand Are­na si Mega Desi­g­ner Outlet din Capitala, Tiago Mall si ERA Shopping Park din Oradea sau Euromall din Galati, care vor contribui la randul lor la cresterea stocului in 2009.
Dezvoltarea intr-un ritm prea rapid, in contextul crizei financiare, a ridicat o noua problema dezvoltatorilor, in conditiile in care spatiile comerciale nou create nu sunt absorbite imediat de unele orase din tara, iar unii retaileri au simtit acest lucru si si-au revizuit planurile de expansiune.
Anul acesta mai este asteptata deschiderea centrului comercial de tip outlet Fashion House din Capitala, mallurile Galleria si Iulius Mall din Suceava, Galleria Piatra-Neamt, Deva Mall si Aurora Shopping Mall din Buzau.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO