Special

Statul a plătit 150 de milioane de lei în ultimii trei ani şi jumătate pe servicii juridice unor case de avocatură, iar guvernul Ponta le scoate la iveală

Statul a plătit 150 de milioane de lei în ultimii trei ani şi jumătate pe servicii juridice unor case de avocatură, iar guvernul Ponta îi scoate la iveală

Autor: Andreea Neferu, Alexandru Moise

10.07.2012, 00:08 3111

Ministerele şi companiile na­ţionale plătesc anual onorarii de milioane de euro către firme de avocatură. Numai în perioada 2009 - 31 mai 2012 160 de instituţii de stat au încheiat contracte de asistenţă juridică şi reprezentare în valoare de peste 150 de milioane de lei (35,7 milioane de euro la un curs mediu de 4,2 lei/euro în acest interval).

Firme precum Loteria Română, Electrica sau Hidroelectrica au cheltuit zeci de milioane de lei pe servicii juridice pe care le-au exter­nalizat, arată un raport al Corpului de Control al primului-ministru, publicat iniţial de Me­diafax şi confirmat ulterior de guvern.

Pe de altă parte, unii dintre avocaţii incluşi pe lista celor care au primit cele mai mari onorarii din contractele încheiate cu statul susţin că sumele pe care le-au încasat în realitate sunt mult mai mici.

Pe lista cabinetelor de avocatură care au încasat cei mai mulţi bani de la stat în ultimii trei ani şi jumătate figurează unele dintre cele mai mari societăţi de pe piaţă, precum Boştină & Asociaţii, Ţuca, Zbârcea & Asociaţii sau Stoica & Asociaţii. Cu toate acestea, nu ele au primit cei mai mulţi bani pentru serviciile juridice prestate pentru instituţiile de stat.

Firma care a încasat cele mai mari onorarii din contractele cu statul în perioada 2009 - mai 2012 este Raţiu & Raţiu, circa 26,5 mil. lei, în special pentru contractele cu Loteria Română.

Societatea susţine însă că suma pu­blicată de Corpul de Control al premierului este mult mai mare decât ce a încasat în realitate.

"Încasările Raţiu & Raţiu în ultimii trei ani sunt în medie de 2 milioane de euro anual. Înca­să­rile totale ale firmei din servicii avocaţiale prestate atât persoanelor publice, cât şi persoanelor private în anii 2009, 2010 şi 2011 nu ating suma de 26 mil. lei (circa 6 mil. euro la un curs mediu de 4,2 lei/euro - n. red.). Cifrele publicate drept în­casări nu sunt reale, fiind mai mari decât totalul încasărilor obţinute din contracte încheiate atât cu clienţi privaţi, cât şi din contracte cu clienţi publici în intervalul de referinţă", a spus Mo­nica Raţiu, partener fondator al casei de avocatură Ra­ţiu & Raţiu.

Ea a explicat că în perioada 2009-2012, Loteria Română a atri­buit două acorduri cadru pentru ser­vicii ju­ridice, unul de 2,58 mil. lei, deja con­su­mat, şi al­tul de 13,5 mil. lei, din care s-a con­sumat doar o parte.

Monica Raţiu spune că aceste contracte au fost acordate atât firmei Ra­ţiu & Raţiu, cât şi altor case de avocatură.

"În acor­dul cadru în­che­iat cu Loteria Română a fost prevăzut un ono­rariu orar, care se factura numai în situaţia în care se solicita prestarea de servicii juridice, pe bază de fişe de timp. Suma de 13,5 milioane de lei nu este valoarea unui contract de asistenţă juridică, ci bugetul total care se putea utiliza pentru servicii juridice în perioada iunie 2010 - iunie 2012 (perioada de valabilitate a acordului-cadru - n. red.)", a arătat Monica Raţiu, preci­zând că firma pe care o reprezintă nu a mai primit solicitări de prestare de servicii juridice din partea Loteriei Române din iunie 2011.

Loteria Română, care figurează drept instituţia de stat care a plătit cei mai mulţi bani pe servicii contractate de la casele de avocatură, nu a răspuns până la închiderea ediţiei la solicitarea ZF cu privire la modul în care aceşti bani au fost cheltuiţi.

"N-am verificat încă dacă sumele (ra­portate iniţial de Mediafax şi confirmate ulterior de guvern - n. red.) sunt reale sau nu. Ce vă pot spune este că ponderea contractelor cu statul în cifra de afaceri este de cel mult 8%", spune Florentin Ţuca, managing partner al societăţii Ţuca Zbârcea & Asociaţii, care a încasat 4,8 milioane de lei (1,1 milioane de euro) din contracte cu statul în perioada 2009 - mai 2012.

Printre contractele cu statul ale Ţuca Zbârcea & Asociaţii în perioada 2009 - mai 2012 se numără asistenţa juridică acordată Ministerului Finanţelor în cadrul procesului de arbitraj intentat de EDF Services împotriva României, pretinzând daune în valoare de peste 120 de milioane de euro. Acest proces a fost câştigat în favoarea statului.

De asemenea, casa de avocatură a mai asistat Ministerul de Justiţie în cadrul unui proiect privind implementarea noului Cod civil, Cod penal, Cod de procedură civilă şi Cod de procedură penală.

Pe de altă parte, Boştină şi Asociaţii susţine că contractele companiilor de stat cu această casă de avocatură au fost încheiate prin licitaţii la care criteriul de selecţie a fost preţul cel mai mic, suma încasată de companie reprezentând semnificativ mai puţin decât cifra de afaceri.

"Suma reprezintă semnificativ mai puţin decât cifra noastră de afaceri. În ceea ce ne priveşte, statul ca atare - ca şi client - nu există. Există doar companii de stat care, ca orice alt client, se aşteaptă la servicii de consultanţă de top la cel mai bun preţ. De altfel, contractele noastre cu companii de stat sau agenţii ale statului au fost semnate în urma unor licitaţii unde criteriul de selecţie a fost preţul cel mai mic", a precizat Ovidiu Constantinescu, PR manager al casei de avocatură Boştină şi Asociaţii, potrivit Mediafax.

Compania a avut anul trecut o cifră de afaceri de circa 34,1 milioane de euro, potrivit Anuarului Caselor de Avocatură 2012, publicat de Ziarul Financiar.

Ziarul Financiar a încercat să ia legătura şi cu alţi avocaţi sau case de avocatură al căror nume sunt menţionate în lista din raportul Corpului de Control al primului-ministru.

Valeriu Stoica, partener fondator al casei de avocatură Stoica & Asociaţii, care a încasat 10,6 milioane de lei (2,5 milioane de euro) din contracte cu statul, nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei, în timp ce Eduard Făgărăşanu nu a comentat, precizând că este în concediu.

UPDATE: Am prevenit pierderea a peste 900 de milioane de lei de către sectorul public

Valeriu Stoica, partener fondator al casei de avocatură Stoica & Asociaţii, care a încasat 10,6 milioane de lei (2,5 milioane de euro) din contracte cu statul, spune: "Datele cuprinse în Raportul Corpului de Control al Primului-Ministru pun în evidenţă caracterul manipulator al unor cifre publicate în ultimul timp în presă, sub pretenţia că reflectă onorarii percepute de societtatea noastră unor instituţii publice şi companii de stat", potrivit unui comunicat remis Ziarului Financiar. Stoica şi Asociaţii susţin că ponderea veniturilor obţinute din contracte cu sectorul public a fost mai mică de 10% din totalul veniturilor obţinute de societate în perioada 2009-mai 2012. De asemenea, mai mult de jumătate din veniturile obţinute de Societatea de Avocaţi Stoica & Asociaţii din sectorul public constituie echivalentul serviciilor profesionale prestate în arbitraje internaţionale de mare complexitate, potrivit comunicatului firmei. "Prin serviciile avocaţiale prestate între 2009 şi 31 mai 2012, Societatea de Avocaţi Stoica & Asociaţii a prevenit pierderea unei valori totale de peste 900 de milioane de lei de către clienţii săi din sectorul public", explică societatea.

În luna iunie, premierul Victor Ponta a anunţat că va trimite Corpul de Control să verifice situaţia de la Poşta Română, aflată în pericol de insolvenţă după ce fosta conducere a companiei, cu asistenţa juridică a unui avocat "cunoscut colegilor din PNL", a pierdut toate procesele aflate pe rolul instanţelor, în dosare cu sume cumulate de 103 milioane lei, deoarece nu s-a prtezentat la termen.

El a spus că ar trebui ca Valeriu Stoica (PDL) să renunţe la căpuşarea tututor firmelor de stat.

Valeriu Stoica a transmis atunci că şeful Guvernului face confuzie între "sancţionarea contravenţională" a Poştei de către Consiliul Concurenţei şi "cererea de suspendare a executării" deciziei, precizând că nu a reprezentat compania "în cadrul investigaţiei de concurenţă" prin casa sa de avocatură, Stoica&Asociaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO