Politică

Manţog şi Vulpe, condamnaţi definitiv la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Strămutaţilor de lux"

Ionel Manţog (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Autor: Livia Ispas, Catalin Lupasteanu

09.07.2012, 17:39 1048

Fostul director al Complexului Energetic Turceni Ionel Manţog şi fostul director general al SNLO Ion Vulpe au fost condamnaţi, luni, de instanţa supremă la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă calificată, în dosarul "Strămutaţilor de lux", decizia fiind definitivă.

Magistraţii instanţei supreme au admis, luni, recursurile declarate de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba-Iulia şi de Ion Vulpe împotriva deciziei din 30 noiembrie 2011 a Curţii de Apel Alba-Iulia.

Instanţa a casat în totalitate decizia penală atacată şi sentinţa penală din 4 aprilie 2011 a Tribunalului Sibiu şi, rejudecând, l-a condamnat pe Ionel Manţog la cinci ani de închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Totodată, fostul director general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) Ion Vulpe va executa cinci ani de închisoare, pentru abuz în serviciu în formă calificată. Instanţa a decis şi în cazul lui Ion Vulpe interzicerea unor drepturi timp de trei ani după executarea pedepsei.

Instanţa a constatat că Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Complexul Energetic Rovinari şi Complexul Energetic Turceni nu s-au constituit părţi civile în cauză.

Totodată, instanţa supremă a dispus confiscarea de la Manţog a 378.526,5443 lei, iar de la Vulpe a 454.773,8047 lei, sume dobândite din săvârşirea infracţiunii.

Judecătorii au mai decis desfiinţarea înscrisul falsificat, respectiv contractul de vânzare-cumpărare nr.467/20.01.2004, precum şi chitanţele încheiate la data de 22 aprilie 2004 şi 21 aprilie 2006.

Decizia de luni a instanţei supreme este definitivă, astfel că Ionel Manţog şi Ion Vulpe urmează să fie încarceraţi.

Manţog şi Vulpe au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în 2006. Cei doi au fost acuzaţi că ar fi beneficiat de informaţii clasificate din interiorul societăţii pe care o conduceau pentru a achiziţiona din timp terenuri în zonele ce urmau a fi expropriate de compania minieră, în schimbul acestora urmând să le fie reconstruite vile la marginea municipiului Târgu Jiu, în cartierul Primăverii.

La 4 aprilie 2011, Manţog şi Vulpe au fost condamnaţi de Tribunalul Sibiu la un an şi opt luni de închisoare cu suspendare, pentru fals în declaraţii.

Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Sibiu, încadrarea juridică a faptelor comise de cei doi a fost schimbată, în timpul procesului, din fapte de corupţie în fals, uz de fals, abuz în serviciu. În cazul celor doi s-a dispus şi confiscarea a peste 280.000 de lei.

Totodată, ICCJ l-a condamnat, în decembrie 2009, pe deputatul PDL Cosmin Mihai Popescu, fost secretar de stat MEC, la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, în legătură cu faptele de corupţie de care era acuzat Ionel Manţog în dosarul "Strămutaţilor de lux".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO