ZF 24

Adrian Vasilescu a primit premiul Academiei Române pe 2013 pentru cartea sa "Biletul de ieşire din criză"

Adrian Vasilescu a primit premiul Academiei Române pe...
20.12.2013, 17:20 426

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR şi colaborator de un deceniu al Ziarului Financiar, a fost distins de Academia Română cu premiul "Victor Slăvescu", pentru cartea sa " Biletul de ieşire din criză".

"Cartea, care reprezintă în egală măsură un reportaj despre actuala criză globală şi o analiză economică a cauzelor şi efectelor crizei la nivel global, este rezultatul unei munci de trei ani. Trei ani încheiaţi, din toamna lui 2008 şi până către sfârşitul anului 2011, am muncit zi de zi la această carte. Am căutat informaţii, le-am corelat, le-am analizat, am deprins concluzii. Cu deosebire, m-am bazat pe informaţii obţinute din surse directe", a menţionat Vasilescu.

 

Ce spune consilierul BNR despre cartea sa:

 

·        Evenimentele surprinse în această carte se înşiră de-a lungul a trei ani fierbinţi. Primii trei ani ai Marii Crize: 2009-2010-2011.

 

·        Pot spune că m-am întâlnit cu criza la Paris, în toamna lui 2008. Eu veneam din România, de unde plecasem într-un moment în care cerul părea senin, ea venea din America, unde se pornise deja furtuna.

 

·        Veneam din România, unde vremea nu apucase încă să se strice. Datele din septembrie-octombrie 2008 nu erau de natură să declanşeze alarma. Continuau intrările masive de capital. Cei mai mulţi bani ajungeau în bănci. Populaţia era încă stârnită să ia credite şi să consume. Iar pofta de consum era în creştere. O reglementare a Băncii Naţionale din toamna lui 2008, menită să ocrotească stabilitatea financiară a ţării prin restrângerea creditului de consum, într-un moment în care nori negri se adunau deasupra lumii, a stârnit furtuni de proteste şi în bănci, şi în rândurile acelor segmente ale mediului de afaceri ale căror venituri erau legate de consumul populaţiei. Societatea românească nu era îngrijorată… La Bucureşti, criza încă nu părea că s-ar pregăti să ne lovească.

 

·        Crizaînsă venea… Venea din America, unde prăbuşirea Băncii LehmanBrothers – una dintre acele instituţii financiare ce până atunci fuseseră considerate „prea mari ca să cadă” – a transformat o minicriză determinată de turbulenţele provocate de piaţa „subprime” într-o dezordine financiară de proporţii uriaşe. Criza a trecut Atlanticul, apoi a cufundat aproape întreaga planetă într-o lungă dezordine globală. Am întâlnit-o la Paris, unde i-am înţeles şi intenţiile, am înţeles ce ravagii se pregăteşte să facă. Şi ce ne aşteaptă pe noi, românii.

 

·        Am revenit la Paris, în vara lui 2011. Criza lovea cu aceeaşi putere ca în toamna lui 2008. Era pretutindeni: pe stradă, în magazine, în restaurante, la televiziune, în ziare. Dar oamenii erau altfel: mai puţin îngânduraţi, mai puţin îngrijoraţi, parcă rodaţi cu greutăţile apăsătoare. Criza nu-i mai scotea din minţi. O nouă normalitate intra în viaţa lor de zi cu zi. Şi faptul cel mai relevant: această nouă normalitate definea până şi munca lor.

 

·        Ei bine, comparând criza noastră cu criza lor, mi s-a părut că tocmai această nouă normalitate întârzie să ia în stăpânire societatea noastră. Cartea mea demonstrează că, în esenţă, criza şi recesiunea se conjugă, lovesc împreună şi produc efecte grave. Întâi apare criza, după care vine recesiunea, în punctul culminant al crizei. Iar după ce recesiunea trece, criza mai zăboveşte o vreme. Un an, doi sau mai mulţi. Dar în această perioadă, de după recesiune, normalitatea trebuie să-şi intre în drepturi, treptat, să ocupe viaţa noastră de toate zilele, cu deosebire munca noastră. Or, la noi, tocmai această revenire la normalitate întârzie. De ce? E un răspuns pe care suntem obligaţi să-l căutăm în fiecare zi.

 

Academia Română decernează la fiecare sfârşit de an premiul pentru cele mai bune opere. Academia premiază lucrările editate cu doi ani în urmă pentru a avea răgaz nu doar să analizeze pe îndelete producţia publicistică în cele mai diverse domenii, literatură, medicină, ştiinţe tehnice, chimie, fizică, biologie, drept, sociologie, economie, artă teatrală, muzică etc., dar să şi ia pulsul ecoului produs în arena publică.

Adrian Vasilescu a fost jurnalist până la mijlocul anilor '90, când a acceptat oferta de a lucra la Banca Naţională, alături de guvernatorul Mugur Isărescu. În fiecare zi de miercuri, Vasilescu publică un articol în Ziarul Financiar de aproape zece ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO