ZF 24

Andrei Rădulescu, BT: Dinamica anuală a consumului privat se va tempera pe termen mediu

Andrei Rădulescu, BT: Dinamica anuală a consumului...

Autor: Roxana Rosu

06.06.2017, 12:38 105

Dinamica anuală a consumului privat se va tempera pe termen mediu, după ce în 2016 principala componentă a PIB a înregistrat cel mai ridicat ritm de creştere din 2007, analiştii Banca Transilvania estimând un ritm anual de 5,6% în 2017, 4,4% în 2018, respectiv 4,5% în 2019.

”Acest scenariu are la bază disiparea impactului măsurilor din Noul Cod Fiscal, menţinerea unui grad ridicat de prudenţă în sfera populaţiei şi perspectiva majorării graduale a costurilor de finanţare, pe fondul re-echilibrării mix-ului de politici economice”, a spus Andrei Rădulescu, senior economist la BT.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), volumului vânzărilor din comerţul cu amănuntul a crescut în luna aprilie, pe fondul disipării impactului măsurilor de susţinere a consumului din Noul Cod Fiscal. Totodată, această evoluţie exprimă semnale de maturitate pentru consumul privat (principala componentă a PIB) în cadrul ciclului economic post-criză.

Astfel, volumul vânzărilor din comerţul cu amănuntul s-a ajustat cu un ritm lunar de 0,2% în aprilie. Această evoluţie a fost determinată de scăderea vânzărilor de carburanţi şi de bunuri alimentare, cu dinamici lună/lună de 3,3%, respectiv 0,3%.

Pe de altă parte, vânzările de produse ne-alimentare au crescut cu 0,7% lună/lună în aprilie. Dinamica anuală a vânzărilor din comerţul cu amănuntul a decelerat de la 9,3% în martie la 4,8% în aprilie, cel mai redus ritm din mai 2015 (luna de dinainte de reducerea cotei TVA la alimente şi servicii de alimentaţie).

Pe de o parte, vânzările de bunuri alimentare s-au ajustat cu 0,1% an/an în aprilie, evoluţie influenţată şi de majorarea preţurilor . Pe de altă parte, dinamica vânzărilor de produse ne-alimentare s-a temperat de la 13% an/an în martie la 8,5% an/an în aprilie.

Vânzările de carburanţi au crescut cu 6,7% an/an în aprilie, cel mai redus ritm din noiembrie 2016. Prin urmare, în perioada ianuarie-aprilie 2017 volumul vânzărilor din comerţul cu amănuntul a consemnat un avans de 6,3% an/an. Se evidenţiază majorarea vânzărilor de carburanţi cu 10,9% an/an, evoluţie susţinută de creşterea veniturilor populaţiei, redinamizarea investiţiilor productive şi puternic influenţată de eliminarea accizei suplimentare la carburanţi. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO