ZF 24

Banca Naţională a sancţionat 12 bănci anul trecut, dublu faţă de 2011

Foto Octav Ganea

Foto Octav Ganea

Autor: Razvan Voican

09.07.2013, 09:00 1251

Supraveghetorii din BNR au constatat anul trecut încălcări ale unor prevederi legale la 12 instituţii de credit, de două ori mai multe decât în 2011, băncile în cauză fiind sancţionate cu amendă şi/sau avertisment scris, potrivit raportului anual al băncii centrale.

Sancţiunile au vizat o gamă foarte largă de probleme, de la majorarea capitalului social la expunerile mari, riscul de credit, sistemul de control intern, riscul operaţional, auditul intern, simulările pentru situaţii de criză, sursele atrase de la populaţie, persoanele cu funcţii-cheie de execuţie, raportările eronate, precum şi neîndeplinirea corespunzătoare a măsurilor dispuse de Banca Naţională.

În 2011, şase bănci luaseră amendă şi avertisment pentru deficienţe privind nivelul solvabilităţii şi înregistrarea unui deficit de capital, activitatea de creditare, constituirea de provizioane, reevaluarea garanţiilor. Pe parcursul anului trecut 28 de bănci şi 5 sucursale ale unor bănci străine au fost inspectate de supraveghetorii din BNR, în total având loc 39 de acţiuni de verificare la sediile instituţiilor de credit. Şase dintre acestea au vizat probleme punctuale. În 2011 numai o sucursală de bancă străină fusese „vizitată“ de inspectorii BNR.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO