ZF 24

Bancherii ezită să ieftinească creditele în lei şi menţin marja de dobândă la peste 5%

„Mai este loc pentru reducerea dobânzilor la  depozite şi cu siguranţă băncile le vor reduce chiar foarte repede. La credite însă scăderile de dobândă se vor vedea mai târziu, peste 6-9 luni pentru că bancherii nu îşi doresc încă reluarea creditării şi nu există competiţie pe piaţă pentru acordarea de finanţări. În plus, este normal să existe această diferenţă, pentru că este un defazaj în ceea ce priveşte perioada de timp în care băncile reduc dobânzilor la depozite şi cele la credite ca urmare a măsurilor de relaxare monetară ale BNR“, comentează Cabat.

„Mai este loc pentru reducerea dobânzilor la depozite şi cu siguranţă băncile le vor reduce chiar foarte repede. La credite însă scăderile de dobândă se vor vedea mai târziu, peste 6-9 luni pentru că bancherii nu îşi doresc încă reluarea creditării şi nu există competiţie pe piaţă pentru acordarea de finanţări. În plus, este normal să existe această diferenţă, pentru că este un defazaj în ceea ce priveşte perioada de timp în care băncile reduc dobânzilor la depozite şi cele la credite ca urmare a măsurilor de relaxare monetară ale BNR“, comentează Cabat.

Autor: Anelis Baciu

02.10.2013, 00:07 159

Banca Naţională şi-a respectat promisiunea de a livra un semnal consistent de stimulare a creditului în lei prin reducerea dobânzii-cheie cu un punct procentual, până la 4,25% pe an, însă ieftinirea creditelor în moneda naţională se lasă aşteptată, în timp ce dobânzile plătite în contul economiilor clienţilor au scăzut într-un ritm mai accelerat.

Bancherii au tăiat cu numai 0,28 puncte procentuale costul creditelor în lei în ultimul an, în timp ce pentru sumele atrase de la clienţi reducerea dobânzilor plătite a fost mult accentuată, de 0,86 puncte procentuale. La nivel agregat marja între dobânda încasată în contul împrumuturilor acordate şi dobânda plătită la depozite se menţine la peste cinci puncte procentuale, cu aproximativ o jumătate de punct procentual peste nivelul din urmă cu un an. Această situaţie înseamnă că băncile menţin presiunea pe clienţii bun-platnici, în încercarea de a-şi recupera pierderile din creditele neperformante, şi pe de altă parte exploatează lipsa alternativelor de plasament. Marjele de câştig ar putea rămâne ridicate şi în perioada următoare, cred analiştii, în condiţiile în care profitabilitatea băncilor rămâne sub presiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro