ZF 24

Băncile au reuşit să iasă din groapa pierderilor, chiar dacă relansarea businessului se lasă aşteptată

Băncile au reuşit să iasă din groapa pierderilor,...

Autor: Razvan Voican

21.01.2014, 00:08 151

Sistemul bancar a încheiat probabil anul 2013 cu profit după ce la unsprezece luni înregistra un rezultat net pozitiv cumulat de 1,73 mld. lei, în contrast cu pierderea record de 2,3 mld. lei din 2012 – anul exploziei costurilor cu provizioanele pentru credite neperformante.

Banca Naţională anticipa încă din primăvară revenirea sistemului pe un trend pozitiv al profitabilităţii pe seama temperării acumulărilor de credite neperformante şi implicit a necesarului de provizionare.

Profitul înregistrat la sfârşitul lunii noiembrie nu semnalează însă vreo revenire a businessului bancar în condiţiile în care la unsprezece luni soldul creditului privat indica o scădere de peste 4% (aproape 6% în termeni reali).

Totuşi, revenirea sistemului pe profit reflectă anumite măsuri de restructurare luate în ultimii ani de bănci mari şi mici care au recurs la concedieri şi închideri de unităţi pentru a aduce costurile mai aproape de nivelul noilor capacităţi de generare de venituri. O diferenţă mare la nivelul rezultatului sistemului vine din faptul că BCR şi BRD, cele mai mari bănci, au revenit anul acesta pe profit după pierderile din 2012.

Rata creditelor neperformante se ridica în noiembrie la 21,9%, situaţia fiind în continuare delicată pe segmentul corporate, unde ponderea nepeformantelor urcase la aproape 24% încă din octombrie. Neperfor­mantele din portofoliile băncilor au continuat să crească în toamnă inclusiv după ce BNR i-a presat pe bancheri să recunoască adevărata calitate a unor credite restructurate de mai multe ori în trecut pentru a fi menţinute artificial în categoria celor viabile.

Cu profitul net de 1,73 mld. euro înregistrat la noiembrie, sistemul bancar local afişa o rentabilitate a capitalului de 4,8%. În acelaşi timp, rentabilitatea activelor era de 0,53%, în condiţiile în care volumul activelor se învârte în jurul a 80 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO