ZF 24

BCR a continuat să piardă cote de piaţă în T4 2013 aproape pe linie, dar şeful Erste aşteaptă revenirea şi pe retail, şi pe corporate

Autor: Razvan Voican

10.03.2014, 00:08 652

BCR, cel mai mare finanţator al economiei, şi-a redus portofoliul de credite corporate cu 1,3 miliarde de lei numai în intervalul septembrie - noiembrie 2013, potrivit ultimelor date disponibile, în timp ce la retail stocul de credite s-a erodat în acelaşi interval cu 300 de milioane de lei.

Producţia de credite ipotecare standard în lei a BCR a depăşit în trimestrul IV din 2013 vânzările cumu­­late pe primele nouă luni ale anului, însă banca are ca partener de cursă pe acest segment numai ING, pentru că majoritatea celorlalte bănci relevante continuă să dea astfel de credite şi în euro.

Austriecii de la Erste se aşteptau ca mai multe bănci să urmeze mişcarea strategică a BCR din toamna lui 2012 de a renunţa la creditul de retail în valută, însă acum sunt în situaţia de a constata că nu s-a întâmplat aşa, iar piaţa ipotecarelor în lei rămâne într-un stadiu incipient. Cu toate acestea, Andreas Treichl, CEO al Erste Group, se declară mulţumit de evoluţia diviziei de retail a BCR pe parcursul anului trecut.

„Retailul a performat foarte mulţumitor într-un mediu dificil şi părem capabili să concurăm bine cu oferta de credite în lei, deşi concurenţii nu ne-au urmat.“ Vânzările de ipotecare ale BCR prin produsul Prima casă au avut de câştigat după ce în septembrie 2013 programul susţinut de stat a fost limitat la finanţările în lei. Cât priveşte creditul de consum fără garanţii, producţia a crescut cu 14% anul trecut, potrivit datelor publicate de Erste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO