ZF 24

BNR vine până la sfârşitul lunii mai cu o strategie de curăţare a băncilor de creditele neperformante nerecuperabile

BNR vine până la sfârşitul lunii mai cu o strategie...

Autor: Razvan Voican

01.04.2014, 18:40 960

Banca Naţională va pregăti până la sfârşitul lunii mai un plan de acţiune pentru reducerea poverii creditelor neperformante din sistemul bancar, implementarea fiind prevăzută să înceapă din a doua jumătate a anului, potrivit unui angajament asumat prin acordul cu FMI şi Comisia Europeană.

Planul vizează creditele nepeferformante imposibil de recuperat şi care au fost deja integral provizionate.

Prin strategia concepută inclusiv prin consultări cu experţii străini va fi stabilit rolul BNR în acest proces, precum şi responsabilităţile băncilor. De asemenea, vor fi adoptate schimbări ale reglementărilor prudenţiale pentru evitarea hazardului moral şi acordarea de stimulente pentru curăţarea oportună a bilanţurilor bancare de creditele nerecuperabile. Rata neperformantelor din sistem a crescut din nou în prima lună a acestui an, atingând un vârf de 22,3%, faţă de 18,7% în ianuarie 2013.

În opinia experţilor FMI, autorităţile au făcut prea puţin pentru a ajuta băncile să scape de neperformantele imposibil de recuperat, ceea ce întârzie relansarea creditării. “Autorităţile ar trebui de asemenea să trimită Parlamentului o lege a insolvenţei care să sprijine mai bine salvarea timpurie a firmelor vabile şi să grăbească ieşirea de pe piaţă a celor neviabile.”

În acelaşi timp, BNR va continua să supravghere atent băncile pentru evitarea unor restructurări articiale ale creditelor pentru evitarea constituirii de provizioane suplimentare şi va urmări cu atenţie modul de evaluare a colateralului.

După ce anul trecut au fost inspectate primele 20 de bănci din sistem pe tema practicilor de restructurare a creditelor, anul acesta vor avea inspecţii şi restul instituţiilor de credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO