ZF 24

Caixabank a renunţat la sucursala din România după 4 ani, dar vrea să facă business prin BCR

Caixabank a renunţat la sucursala din România după 4...

Autor: Razvan Voican

21.01.2014, 00:06 662
Caixabank, una dintre cele mai puternice bănci spaniole, care în toamna lui 2007 devenea prima reprezentantă a bankingului iberic care se aventura să lanseze un business în România, a ho­tărât după patru ani să renunţe la operaţiunile locale directe şi a închis sucursala dedicată serviciilor pentru clienţi corporate.
 
Practic sucursala România a Caixa­bank (fosta La Caixa până în 2011) nu a mai făcut operaţiuni de la sfârşitul lunii noiembrie 2013.
 
Caixa este astfel prima bancă europeană care îşi închide pur şi simplu sucursala locală fără să încerce o tranzacţie de vânzare în condiţiile în care nici nu avea un portofoliu prea consistent. Acesta este constituit în bună măsură din finanţări pentru proiecte imobiliare.
 
Unele dintre acestea, precum Laguna Residence dezvoltat de GEA, au intrat în faliment. Un alt client a fost dezvoltatorul spaniol CP Grupo, care intenţiona să construiască proiectul rezidenţial Lakeland Residen­ce de 25 mil. euro, dar în 2012 a hotărât să vândă terenul. Prin plecarea Caixabank numă­rul sucursalelor de bănci europene care operează în Ro­mânia scade la nouă şi implicit numărul total al instituţiilor de credit ajunge la 40.
 
Spaniolii intenţionează să-şi susţină în continuare clienţii din România prin intermediul parteneriatului strategic pe care îl au cu grupul austriac Erste, care controlează BCR, cea mai mare bancă locală. Caixa a devenit acţionar al Erste Group în 2008, iar participaţia sa a ajuns în prezent la 9,1% cu posibilitate de creştere în continuare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO