ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

21.09.2009, 19:06 14

1. Accident de tren langa Craiova cu daune de cincimilioane de euro. Ministrul Transporturilor: Accidentul feroviar,cauzat de "un act intentionat". Locomotiva si opt vagoaneale unui tren de calatori au deraiat, in noaptea de duminica spreluni, la cateva minute de la plecarea din Gara Craiova, 15 persoanefiind duse la spital în urma accidentului. MinistrulTransporturilor, Radu Berceanu, a declarat ca primele date arata caaccidentul feroviar de la Carcea a fost cauzat de "un actintentionat".Intrebat ce pagube estimeaza la prima vedere, in urmaacestui accident, ministrul a raspuns ca, fiind vorba despre optvagoane si o locomotiva, in opinia sa, la prima vedere, este vorbadespre "cinci milioane de euro sau chiar mai mult".

2. Retailerii contraataca in razboiul cu procesatorii:Se pierd din vedere abuzurile pe care le comit marii producatori siprocesatori din industria alimentara. Legea privindcomercializarea produselor alimentare "dovedeste iresponsabilitatesi nepricepere din partea factorului politic si a grupurilor depresiune", considera reprezentantii Asociatiei Marilor ReteleComerciale din Romania (AMRCR). Conform AMRCR, o supra-reglementarea sistemului care prin excelenta ar trebui sa fie concurential esteo alegere discutabila. "Astfel, se pierd din vedere abuzurile pecare le comit marii producatori si procesatori din industriaalimentara, care cresc artificial preturile pentru a-si compensapropria lipsa de eficienta si competitivitate", reglementarile lanivel politic nefacand decat sa opreasca competitivitatea de pepiata.

3. Predoiu propune Guvernului schimbarea sistemului deinregistrare a firmelor la ONRC. Ministrul Justitiei,Catalin Predoiu, propune Guvernului schimbarea sistemului deinregistrare a societatilor comertului la Oficiul National alRegistrului Comertului, in sensul de a nu mai fi implicatijudecatori, intrucat la aceasta institutie sunt blocate 17.200 dedosare din cauza protestului magistratilor. "In urma decizieimagistratilor de a continua intreruperea nelegala si nestatutara aactivitatilor instantei si avand in vedere consecintelor deosebitde grave pe care acest fapt il are asupra cetatenilor, dar siasupra economiei, Ministerul Justitiei va propune Guvernului osolutie de deblocare urgenta a Registrului Comertului", a afirmat,luni, Catalin Predoiu, intr-o conferinta de presa.

4. Primele poze cu viitorul monovolum de laDacia. Pe un forum din Franta au fost publicate primeleschite si imagini cu un viitor monovolum (automobil de familie cusapte locuri) care va fi asamblat de catre Dacia la uzina de laMioveni. Daca in primavara anului viitor Dacia va prezentaversiunea de serie a SUVului Kanjara in cadrul Salonului Auto de laGeneva, este foarte probabil ca la Paris, in toamna lui 2010 savedem primul monovolum.


5. Dosarele Bancorex, aproape desecretizate.Presedintele AVAS, Mircea Ursache, crede ca documentele Bancorex artrebui desecretizate, mai ales ca, din punct de vedere juridic numai exista inca din 2003 temei juridic ca acestea sa fie tinute lasecret. Presedintele AVAS a pregatit in acest sens o propunerelegislativa ce ar putea fi luata in discutie in sedinta de Guvern,pentru ca declasificarea acestor documente nu se poate face fara ohotarare de Guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO