ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

06.10.2009, 19:16 14

1. Audierile pentru CA al BNR incep cu o surpriza:Bogdan Olteanu, propus viceguvernator al bancii centrale.Partidul National Liberal l-a propus pe Bogdan Olteanu in functiade viceguvernator al BNR, in cadrul audierilor de marti pentru nouaconducere a institutiei. In discutiile preliminare dintreprincipalele partide, PNL si PSD, s-a stabilit ca liberalii nu aravea dreptul potrivit ponderii parlamentare la un post deviceguvernator, dar situatia politica - ruptura dintre PSD si PNL-schimba datele problemei. Parlamentarii din comisiile debuget-finante au audit marti candidatii propusi de grupurileparlamentare pentru consiliul de administratie al BNR.

2. PNL a depus motiunea de cenzura impotriva guvernuluiBoc. PNL a depus motiunea de cenzura marti la presedinteleCamerei Deputatilor. Documentul a fost adus la biroul RoberteiAnastase de fostul premier Calin Popescu Tariceanu. Tariceanu adeclarat ca documentul a fost semnat de 124 de parlamentari, cusapte in plus fata de numarul total al parlamentarilor PNL si UDMR.Fostul premier a depus textul motiunii si la Senat.

3. Consiliul Concurentei: Comisionul de rambursareanticipata a creditului este nejustificat. PresedinteleConsiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat ca Romania artrebui sa aplice pana in mai 2010 directiva europeana prin carecomisionul de rambursare anticipata a unui credit este limitat la1% pentru creditele de consum fara garantii imobiliare. "Propunemextinderea acestei directive europene si pentru creditele de consumcu garantii imobiliare sau credite imobiliare. Un comision derambursare anticipata ridicat impiedica mobilitatea clientilor dela o banca la alta. Din acest punct de vedere consider cacomisionul este nejustificat", a spus Chiritoiu.

4. Pogea: TVA ar putea creste daca sistemul de taxare nuasigura un deficit limitat la 5,9%. Guvernul are in vederepentru 2010 o reforma a veniturilor, pentru a majora nivelulcontributiilor varsate la buget, in care pot fi pastrate cotaunica, impozitul pe profit si impozitul pe venit, o decizie inprivinta TVA urmand insa sa fie luata in functie desustenabilitatea deficitului bugetar. "Putem avea avea in vedereinclusiv o reforma a veniturilor, pentru ca Romania are unul dincele mai scazute niveluri al veniturilor publice din PIB, deaproximativ 31,8%, spre deosebire de toate celelalte state dinjurul nostru care ajung in jur de 40%", a declarat ministrulfinantelor, Gheorghe Pogea.

5. Bucurestiul urca pe locul 30 in topul celor mai buneorase europene pentru afaceri. Bucurestiul a avansat unloc, pana pe pozitia 30, in clasamentul celor mai bune 34 dedestinatii pentru afaceri din Europa, inregistrand progrese lacriterii precum cheltuielile cu angajatii, legaturi de transportsau calitatea vietii salariatilor, conform studiului realizat deCushman&Wakefield. Studiul arata ca cele mai bune treidestinatii pentru afaceri sunt Londra, Paris si Frankfurt, peurmatoarele pozitii aflandu-se Barcelona, in urcare un loc,Bruxelles, Madrid, Munchen si Amsterdam.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO