ZF 24

Chiar şi China are nevoie de banii de pe pieţele internaţionale de capital: Beijingul a început un proces de vânzare a unor obligaţiuni în valoare de 138 mld. de dolari, banii fiind necesari pentru susţinerea economiei

Chiar şi China are nevoie de banii de pe pieţele...

Autor: Andrei Şerbănescu

13.05.2024, 13:47 115

China va începe vineri să vândă primul lot de obligaţiuni suverane speciale pe termen foarte lung în valoare de 1.000 de miliarde de yuani (138 de miliarde de dolari), în timp ce oficialii îşi intensifică eforturile de susţinere a celei de-a doua economii mondiale, raportează Bloomberg.

Guvernul central va începe o avalanşă de astfel de vânzări în acest an prin emiterea de obligaţiuni pe 30 de ani, potrivit unui anunţ al Ministerului de Finanţe. Acest lucru a pus capăt unor luni de speculaţii cu privire la momentul în care vor fi lansate aceste obligaţiuni după ce în martie a fost anunţat un plan amplu.

Guvernul preşedintelui Xi Jinping îşi intensifică sprijinul fiscal pentru a ajuta economia, care se confruntă în prezent cu o serie presiuni din cauza crizei imobiliare şi a încrederii scăzute a consumatorilor. Cheltuielile guvernamentale pentru infrastructură - pe care obligaţiunile ar putea să le finanţeze - vor fi esenţiale pentru a se asigura faptul că Beijingul îşi atinge obiectivul de creştere anuală de aproximativ 5%, obiectiv situat peste previziunile economiştilor.

Stimulentul pentru produsul intern brut ar putea fi de până la 1 punct procentual, a declarat Xing Zhaopeng de la Australia & New Zealand Banking Group.

„Momentul emisiunii de obligaţiuni este probabil menit să compenseze impactul" tarifelor protecţioniste pe care SUA le ameninţă împotriva bunurilor chinezeşti, a spus el, citând, de asemenea, incertitudinea care va urma unei reuniuni a Partidului Comunist privind reformele, stabilită pentru luna iulie.

Obligaţiunile cu scadenţe de 20 şi 50 de ani vor fi oferite începând cu 24 mai şi, respectiv, 14 iunie. Licitaţiile de titluri vor continua până când un lot final format din obligaţiuni pe 30 de ani va fi pus în vânzare în noiembrie. Ministerul nu a dezvăluit valoarea obligaţiunilor care vor fi vândute.

Bloomberg a raportat vânzarea de obligaţiuni suverane speciale în cursul zilei de luni. Emisiunea va include 300 de miliarde de yuani de obligaţiuni pe 20 de ani, 600 de miliarde de yuani de obligaţiuni pe 30 de ani şi 100 de miliarde de yuani în scadenţa de 50 de ani, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, care au cerut să nu fie identificate deoarece informaţiile sunt private.

Investitorii au reacţionat pozitiv la vestea vânzării de obligaţiuni, indicele de referinţă CSI 300 al acţiunilor onshore reducând o pierdere anterioară de 0,9% şi închizând aproape stabil. Acţiunile chinezeşti din Hong Kong au şters o pierdere anterioară şi au crescut cu 0,6%.

Obligaţiunile chinezeşti au crescut luni, deoarece datele dezamăgitoare privind creditele au alimentat aşteptările privind o mai mare relaxare monetară şi au permis traderilor să înlăture îngrijorările legate de o creştere iminentă a ofertei de datorii guvernamentale. Randamentul obligaţiunilor guvernamentale pe 10 ani a scăzut la 2,29%.

Analiştii au crescut aşteptările ca Banca Populară a Chinei să reducă suma de bani pe care creditorii trebuie să o ţină în rezervă, în scopul eliberării de numerar pentru a cumpăra obligaţiuni. Ding Shuang, economist-şef pentru China Mare şi Asia de Nord la Standard Chartered Plc, a prognozat o reducere cu 25 de puncte de bază a RRR, care să coincidă cu vânzarea de obligaţiuni, şi a văzut o creştere a şanselor de reducere a ratei dobânzii de bază la credite.

Obligaţiunile „sporesc şansele de a atinge o creştere de 5%", a adăugat el, menţionând că, dacă guvernul nu le emite în curând, ar fi dificil să utilizeze toate fondurile în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO