ZF 24

Consolidarea fiscală şi inflaţia mică nu impresionează S&P. Analiştii arată cu degetul mediul de business neprietenos

Consolidarea fiscală şi inflaţia mică nu...

Autor: Razvan Voican

04.11.2013, 00:08 9

România a ajuns la al treilea acord stand-by cu FMI de la începutul crizei în 2009, este monitorizată în paralel de Comisia Europeană şi de Banca Mondială, este lăudată drept ţara cu cea mai dramatică ajustare fiscală exceptând Grecia, i s-a acordat de mai multe ori certificatul de stabilitate macroe­conomică şi cu toate acestea cele trei mari agenţii de rating, Standard & Poors (S&P), Moody’s şi Fitch, nu contabilizează nicio ameliorare la nivelul evaluărilor de risc de ţară.

S&P se detaşează prin severitate, menţinând România în afara grupei de ţări cu investment grade, chiar dacă CDS-ul (preţul asigurării contra riscului de default) a coborât de ceva vreme sub pragul de 200 de puncte de bază, iar în prezent stă la 180 de puncte, sub Turcia, Ungaria şi Croaţia.

De ce nu reuşesc autorităţile să convingă agenţiile de rating că România ar merita note mai bune? Sau de ce nu cred agenţiile de rating în evaluările pozitiviste ale FMI?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO