Profesii

Controllerii se recruteaza numai prin head-hunting

19.05.2008, 22:47 2025

"Pozitiile de financial controller sunt extrem de cautate. Dupa doi ani in care aceste pozitii erau cautate aleatoriu fara prea mare importanta, in prezent cererea a crescut cu 70% fata de anul trecut. Motivul: dezvoltarea foarte mare a companiilor si analiza financiara mai serioasa pe care o pretind companiile", explica Daniela Necefor, managing partner in cadrul companiei de executive search Total Business Solutions (TBS).
Ea adauga ca problema in recrutarea acestora este faptul ca nu doresc sa-si schimbe jobul. Din acest motiv, metoda principala de recrutare a acestora este head-hunting-ul. "Deja nu mai functioneaza niciun fel de anunturi, nici in ziar, nici pe internet. Ideea este ca nu dureaza foarte mult sa-i gasim, dureaza sa-i convingem. Ei nu sunt cautatori activi si trebuie convinsi sa isi faca CV-ul sau vina la o discutie", mai explica Necefor.


5.000 de euro pe luna
Misiunea unui controller este aceea de a gestiona un proces prin care o companie isi stabileste o serie de obiective, le planifica si le atinge, in stransa legatura cu fluxurile financiare si comerciale din cadrul companiei, fiind responsabil de asigurarea transparentei rezultatelor pentru cei care trebuie sa ia o decizie de nivel managerial.
Salariul unui controller poate ajunge pana la 5.000 de euro in functie de anumite criterii.
"Un controller in Romania castiga in companiile sanatoase tot atat de mult cat un CFO, evident in cazul in care controllerul nu este subordonat CFO-ului", explica Aura Cadis, managing consultant la compania de consultanta in management, Horv?th & Partners.
Potrivit lui Cadis, salariul unui CFO depinde de industria din care este compania, de tipul de companie, de marimea companiei, de modalitatea de stabilire a partii fixe si a partii variabile a salariului, de modul de masurare a performantei CFO-ului sau a controllerului, de importanta pozitiei acestora in organigrama, daca are aceeasi importanta ca un CEO sau nu.
In functie de aceste criterii, controlleri au salarii intre 2.500 de euro pana la peste 5.000 euro net. Diferentele salariale intre Romania si Europa de Vest tind sa nu mai fie atat de mari, variind intre 25% si 50%. "In masura in care nivelul salariilor managerilor din Romania este diferit fata de cel din Vest, si nivelul salariului unui controller este diferit in Romania fata de Germania, de exemplu", explica Aura Cadis.
Pe de alta parte, Necefor spune ca un controller junior cu unu sau doi ani de experienta castiga intre 1.400 si 1.700 de euro net pe luna, iar cei cu experienta au 2.500 de euro net pe luna.
Principalul motiv pentru care in companiile romanesti nu exista controlleri "adevarati" este lipsa know-how-ului. Pana acum doi trei ani nu existau programe de formare a controllerilor in cadrul universitatilor, iar acum chiar daca partial exista, profesorii nu au pregatirea la nivelul celor din Europa de Vest. La acestea se adauga si inexistenta programelor specializate de training disponibile pe piata, efectuate de controlleri cu pregatire in Europa de Vest.


De ce este nevoie de controlleri?

"Majoritatea companiilor aflate pe piata din Romania, fie ca sunt romanesti, fie multinationale, sunt exterm de focusate pe cresterea vanzarilor si prea putin pe un control al costurilor, control al performantei managerilor pe baza unor indicatori de performanta sau pe un proces de planificare si bugetare", explica Aura Cadis. Ea precizeaza ca piata este intr-o crestere inca destul de mare ca sa existe un focus asupra controlului activitatii interne si a nivelului de calitate prin intermediul unor indicatori de performanta.
Pe de alta parte, exista insa companii romanesti care au infiintat functia de controller si acum sunt in stadiul de definire a activitatii acestuia si de formare a personalului.
In cele din urma, atingerea nivelului din Vest in activitatea de controlling depinde foarte mult de ritmul de crestere al industriei din care face parte compania. In momentul in care cresterile nu mai sunt atat de explozive, managementul va incepe sa se preocupe de controlul costurilor. "In companiile in care deja exista functia de controller va mai dura cel putin un an sau doi pana la atingerea nivelului de performanta din Vest", spune Cadis.


Lipsa de pregatire
Daniela Necefor povesteste ca, din discutiile sale cu celelalte companii de recrutare de pe piata, a observat ca exista o tendinta de supralicitare a salariilor in timpul interviului final cu clientii, venita din partea controllerilor. Mai mult, nu de putine ori, cererile nu sunt sustinute de pregatirea acestora.
"Se muta pentru 200 de euro in plus si nu se gandesc ca ajungand intr-o companie noua, fiind contabili, nu stiu cum sa fie controlleri. Dureaza doi ani sa devina controlleri, iar compania nu are rabdare sa-i invete", spune Daniela Necefor. Ea adauga ca exista senior accountants care au pretentii de 1.400 de euro si nu stiu sa calculeze un cash-flow, sau nu au notiuni de baza si nici nu stiu limba engleza.
"Suntem ingroziti de rezultatele testelor, companiile sunt dispuse sa ofere salariile pe care controllerii le cer, insa le ofera pe realitate, pe cunostinte profesioniste. Unii refuza sa vina la test, spunand ca se simt jigniti, insa de fapt sunt nesiguri", mai spune Daniela Necefor, precizand ca mai toate companiile in care lucreaza sunt constiente de acest lucru, insa ii pastreaza mai ales din cauza crizei de personal, fiecare investind in contabili si gandindu-se ca vor evolua.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO