ZF 24

Conturile individuale ale românilor bogaţi au crescut cu 83 mil. lei în 2013

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

07.01.2014, 19:27 368

Activele conturilor individuale de investiţii gestionate de societăţile de administrare au crescut cu 82,7 milioane de lei (18,7 mil. euro) în primele 11 luni ale anului trecut, până la un total de 195 de milioane de lei (44 mil. euro). Creşterea s-a datorat în principal intrărilor noi de bani.

Câteva sute de români şi-au lăsat averile să fie administrate personalizat sub formă de conturi individuale de investiţii, majoritatea provenind din middle şi top managementul companiilor.

Piaţa de conturi individuale de investiţii gestionate de societăţile de administrare a ajuns la active de 195 de milioane de lei (44 mil. euro) la finalul lunii noiembrie, în creştere cu 73% faţă de începutul anului, potrivit statisticilor emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Avansul s-a datorat în principal intrării de bani atât din partea clienţilor noi, cât şi din partea celor existenţi care au ales să îşi suplimenteze conturile. Suma minimă pentru deschiderea unui astfel de cont porneşte de la circa 100.000 de lei, astfel încât clienţii acestor conturi sunt persoane din top şi middle managementul companiilor, dar şi persoane private sau antreprenori care au vândut o afacere sau un activ imobiliar.

Societatea Certinvest ocupă primul loc pe piaţa administrării de conturi, cu active în gestiune de 70,9 milioane de lei de la peste 120 de clienţi. Faţă de începutul anului, activele conturilor gestionate de Certinvest au crescut cu 30,3 milioane de lei. Pe locul secund urmează societatea Raiffeisen Asset Management cu averi în gestiune de 63,4 mil. lei, urmată de Erste Asset Management cu 57,5 mil. lei. Faţă de începutul anului, activele conturilor Raiffeisen au crescut cu 14 mil. lei, iar cele ale Erste Asset Management cu 38 mil. lei.

Primii trei manageri de conturi individuale şi-au ales segmente bine definite de clienţi: Raiffeisen lucrează pentru clienţii instituţionali, precum asigu­rătorii, Certinvest are pe mână banii unor persoane fizice cu venituri peste medie, pentru că pragul minim de deschidere a unor astfel de conturi este de 100.000 de lei, în timp ce Erste Asset Management ţinteşte clienţii de private banking ai BCR, banca şi managerul de active fiind controlaţi de acelaşi grup financiar.

Pe această nişă, pentru că admini­strarea de fonduri mutuale este principala preocupare şi sursă de venit pentru managerii de active, mai sunt prezente societăţile BT Asset Management, cu portofolii individuale de 900.000 de lei, şi OTP Asset Management, cu active de 2,1 mil. lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels