ZF 24

Creditarea de consum a făcut în primele două luni din 2020 un salt de aproape 47%, la peste 4 mld. lei, maximul ultimului deceniu. Din cauza crizei coronavirus, lunile de primăvară pot aduce o frânare a creditării

Sursa foto: Shutterstock

Sursa foto: Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

16.04.2020, 17:00 157

În timp ce în ianuarie volumul creditelor de consum s-a apropiat de 1,7 mld. lei, în februarie volumul finanţărilor a depăşit 2,3 mld. lei l Dobânda medie la creditele de consum a rămas peste 10% l În tot anul 2019, creditele noi de consum în lei şi euro au ajuns la 23,2 mld. lei, în creştere cu doar 3,6% faţă de 2018.

Românii au luat în primele două luni din 2020, îna­inte de declanşarea stă­rii de urgenţă, credite noi de consum în lei şi euro în valoare de peste 4 mld. lei, în creştere cu 1,28 mld. lei, respectiv cu aproape 47% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului 2019.

În condiţiile pandemiei de coro­na­virus, care a impus declararea stă­rii de ur­genţă la jumătatea lunii martie şi pre­lungirea acestei situaţii până la jumă­ta­tea lunii mai, cel mai probabil credi­tarea frânează în lunile de primăvară.

Pe de altă parte, pandemia de co­ro­na­virus, care impune carantină, izola­re la domiciliu sau internare pentru per­soa­nele contaminate, dar şi diminuarea acti­vităţii economice, care duce uneori chiar la închideri de firme şi la şomaj, teh­nic sau total, pune şi clienţii care au cre­dite la bănci în derulare în imposi­bilitatea obiectivă de a-şi achita ratele la împrumuturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO