ZF 24

Creţu, Visa: Credem că până la finalul anului una din două tranzacţii cu un card Visa să fie făcută la comercianţi

Cătălin Creţu, directorul regional pentru România şi Croaţia al Visa Europe. Foto Alexandru Hojda

Cătălin Creţu, directorul regional pentru România şi Croaţia al Visa Europe. Foto Alexandru Hojda

Autor: Claudia Medrega

27.01.2014, 20:29 344

Numărul tranzacţiilor realizate cu carduri Visa emise în România direct la comercianţi a crescut cu 20,7% în anul financiar 2013, iar până la finalul anului 2014 compania speră ca o tranzacţie din două să fie o plată la comercianţi cu carduri Visa, potrivit lui Cătălin Creţu, directorul regional pentru România şi Croaţia al Visa Europe.

Cheltuielile efectuate la comercianţi pe carduri Visa emise în România au crescut cu 16,2%, în timp ce tranzacţiile şi retragerile de pe carduri emise sub sigla Visa au crescut în anul fiscal încheiat în septembrie 2013 cu 10,7% la 19,3 miliarde euro.

„Un procent de 45% din toate tranzacţiile cu carduri Visa au fost plăţi la comercianţi, la septembrie, când avem cifrele. Cred că până la sfârşitul anului vom fi foarte aproape de punctul de răscruce dorit, adică o tranzacţie din două să fie plată la comercianţi cu carduri Visa“, a declarat Creţu la conferinţa de presă pentru anunţarea rezultatelor.

Creşterea cu aproape 21% a numărului tranzacţiilor la comercianţi arată că schimbarea comportamentului deţinătorilor de carduri s-a accelerat, chiar în condiţii de criză, a spus Creţu. Numărul tranzacţiilor la comercianţi a urcat de şapte ori mai rapid decât numărul retragerilor de numerar de la bancomate (3%).

Numărul tranzacţiilor zilnice a crescut cu 60.000, la 628.000 de tranzacţii, potrivit lui Creţu. Valoarea medie a tranzacţiilor la comercianţi a scăzut cu 3,7%, la 35 euro, ceea ce demonstrează că românii îşi folosesc cardurile Visa pen­tru a face plăţi frecvente şi de valoare mai mică direct la comercianţi. Com­parativ, valoarea medie a tranzacţiei cu cardul la comercianţi în Europa este de 48,8 euro.

În 2013, portofoliul de carduri Visa emise în Ro­mânia a rămas stabil, la 7,15 milioane de carduri.

Visa va continua extinderea plăţilor contactless, iar în primul trimestru estimează că vor apărea 6 mari emitenţi de carduri şi 6 mari comercianţi care vor intra pe această piaţă şi vor asigura o masă critică pe sistemul de acceptare şi de emitere.

 

Plăţile cu cardul au atins anul trecut un nou vârf istoric

Potrivit datelor BNR, deţinătorii de carduri au efectuat plăţi la terminalele POS instalate de bănci în magazine în valoare de 19 miliarde de lei (4,2 mld. euro) în primele nouă luni din 2013, în creştere cu 16% faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Şi retragerile de numerar de la ATM-uri au continuat să crească, dar în­tr-un ritm mai lent, respectiv 8%. Sumele retrase de pe carduri au ajuns la 86 miliarde de lei (19 mld. euro) după primele nouă luni.

În ultimii cinci ani, sumele cheltuite de pe carduri s-au dublat, inclusiv ca o consecinţă a creşterii reţelei de acceptare, dar retragerile de numerar de la ATM-uri continuă să reprezinte grosul tranzacţiilor, în condiţiile în care mulţi români încă îşi golesc conturile la bancomat în ziua de salariu. La sfârşitul lunii septembrie băncile aveau în portofolii 11,4 mil. carduri active, cu o jumătate de milion de unităţi peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO