Bănci și Asigurări

Cheltuielile de pe carduri au urcat la 1,6 mld. euro în perioada concediilor din trimestrul trei

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

17.11.2013, 15:24 193
Românii au cheltuit de pe carduri (online şi la terminalele POS instalate la comercianţi) 7,2 miliarde de lei (1,6 mld. euro) în trimestrul al treilea, în creştere cu 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de BNR. Acesta este un nou vârf istoric trimestrial.

Sumele cheltuite de pe carduri în intervalul iulie-septembrie au fost cu 14% mai mari  faţă de media primelor două trimestre, în condiţiile în care cea mai mare parte a trimestrului trei s-a suprapus peste perioada concediilor.

Cu cardurile de debit (majoritatea carduri de salarii) au fost efectuate tranzacţii de aproape 6 miliarde de lei în trimestrul al treilea, în timp ce sumele cheltuite de pe cardurile de credit au fost de cinci ori mai mici. De la începutul anului au fost efectuate în total plăţi cu cardul de 20 miliarde de lei (4,5 mld. euro).

Numărul total al tranzacţiilor de plată cu cele două tipuri de carduri a fost de 48 de milioane în trimestrul al treilea. Valoarea medie a unei tranzacţii a scăzut la 150 de lei, în condiţiile în care tot mai mulţi clienţii au ajuns să utilizeze cardul pentru plăţi zilnice de mică valoare.

Creşterea volumului de plăţi vine şi pe fondul unui număr mai mare de carduri din portofoliile băncilor. La sfârşitul lunii septembrie erau 11,4 milioane de carduri active, cu o jumătate de milion de unităţi mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Şi reţeaua de acceptare a crescut, numărul POS-urilor instalate la comercianţi depăşind pragul de 127.000 de terminale la sfârşitul lunii septembrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO