ZF 24

Cu ce se întoarce Ponta de la Berlin: Am revenit la un parteneriat cu Germania, până în toamnă avem o altă mare investiţie

Angela Merkel şi Victor Ponta se îndreaptă spre cabinetul cancelarului german. AFP/Mediafax Foto

Angela Merkel şi Victor Ponta se îndreaptă spre cabinetul cancelarului german. AFP/Mediafax Foto

Autor: Alexandru Moise, Iulian Anghel

11.06.2013, 20:50 489

Anunţată ca o vizită cu caracter pre­pon­derent economic, deplasa­rea pre­mierului la Berlin, unde s-a în­tâlnit cu cancelarul Angela Merkel, a fost una de tatonare, după cum rezultă chiar din spusele şefului Guvernului: „Dincolo de lucrurile tensionate de anul trecut, am revenit la un tip de parteneriat strategic important pentru Roâmnia, dar şi pentru Germania“.

Luni-seară premierul anunţase pentru televi­ziu­nile din ţară - fără a intra în amănunte – că o nouă investiţie importantă va fi derulată până în toamnă, pe lângă cea planificată de Daimler la Sebeş, de 300 mil. euro.

Germania este principalul partener comercial al României şi unul dintre cei mai importanţi in­ves­ti­tori străini – locul trei după Olanda şi Austria, cu un stoc al investiţiilor la nivelul lui 2011 de 6,2 mld. euro. România a avut anul trecut exporturi că­tre Germania de 8,3 mld. euro (18,6% din totalul exporturilor) şi importuri de 9,5 mld. euro (17,4% din totalul importurilor). Practic, exporturile Ro­mâ­niei depind într-o proporţie însemnată de Ger­ma­nia şi o creştere robustă a celei mai mari econo­mii a Europei ajută businessul românesc în acest sens. România a avut anul trecut o creştere economică de 0,7%, la fel ca Germania. Pentru anul acesta, prog­noza de creştere pentru România este de 1,6%, iar pentru Germania de 0,4%.

Afacerile companiilor germane în România se învârt în jurul cifrei de 30 mld. euro.

Premierul a participat luni la Berlin la un semi­nar pe teme economice şi a mers la sediul Deutsche Bank, iar ieri a vizitat şi compania Daimler din Stuttgart care a anunţat recent o investiţie nouă de 300 mil. euro în România, la Sebeş.

O astfel de relaţie de afaceri a fost remarcată de Angela Merkel după scurta întrevedere cu premierul român de luni seara. Ea a adăugat însă: „Pentru economia germană este foarte important să fie respectate standardele statului de drept, să existe siguranţă juridică, să fie combătută corupţia şi să existe transparenţă“.

Premierul român a susţinut în aceeaşi con­ferinţă de presă de luni-seară: „Mesajul principal pe care doresc să-l adresez guvernului german este acela că România, după câţiva ani de criză econo­mi­că, socială şi politică, şi-a recâştigat stabilitatea şi vrea să redevină un partener strategic şi de încredere pentru Germania. O Românie stabilă, democratică şi puternică poate să reprezinte, în­tr-ade­văr, un partener pentru Germania şi pentru Europa, la frontiera de est a Uniunii Europene. (...) Există din partea Guvernului determinarea absolută de a îmbunătăţi cadrul legislativ, protecţia investitorilor germani şi de a asigura un cadru judiciar de protecţie a acestora. Doresc, de ase­me­nea, să exprim decizia Guvernului şi a coaliţiei de guvernare privind întărirea statului de drept, lupta împotriva corupţiei şi hotărârea noastră de a avea un cadru legislativ cât mai transparent şi cât mai eficient.“

Lucruri similare spusese cu câteva ore înainte la un seminar pe teme economice unde unii dintre participanţi i-au reproşat că România nu are autostrăzi, este prea birocratică, iar statul nu şi-ar achita la timp datoriile către oamenii de afaceri germani – ar mai avea de achitat facturi de 100 mil. euro.

Premierul a susţinut că Guvernul intenţionează să-şi achite datoriile, iar stabilitatea legislaţiei este deja unul dintre angajamentele sale.

Premierul român spune că Guvernul va menţine pe întregul mandat cota unică de 16% pentru companii, iar decizia privind introducerea unui impozit diferenţiat pe venitul salarial acordat persoanelor fizice va fi luată în funcţie de situaţia bugetară, a declarat marţi premierul Victor Ponta.

„Am spus companiilor germane că această cotă de 16% este un acord politic cu partenerii de coaliţie şi va fi păstrată în următorii ani, pentru că ei îşi fac business-planurile pe mai mulţi ani şi e o mare diferenţă dacă e 16% ca în România sau 45% ca în Germania. Pentru persoanele fizice, decizia va fi luată în funcţie de cum stăm cu banii la buget; acum, pentru 1 iulie, avem prioritatea reducerii TVA la pâine, avem pentru 1 ianuarie prioritatea CAS-urilor la angajator... pe măsură ce putem să facem... Eu le-aş face pe toate de mâine, dar poi­mâi­ne aş rămâne cu vistieria goală“, a spus Ponta.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 12.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO