ZF 24

Cum îşi investesc propriile economii cei mai mari manageri de bani din România: sunt adepţii zicalei „pune-ţi banii unde ţi-e inima şi gândul“

Cum îşi investesc propriile economii cei mai mari...

Autor: Roxana Pricop

06.06.2014, 16:03 1839

Managerii de fonduri au portofolii personale de investiţii în valoare de până la 100.000 de euro. Portofoliile per­sonale sunt diversificate şi investite preponderent în fondurile pe care le gestionează, fac viramente lunare şi au obţinut randamente de până la 20% în ultimul an, arată un sondaj făcut de ZF.

Pe pieţele externe, managerii fondurilor de investiţii sunt printre cei mai bine plătiţi profesionişti din sectorul financiar, iar portofoliile personale de investiţii ale acestora sunt atent urmărite de publicul investitor în căutare de ponturi sau de strategii de investiţii.

Pe piaţa locală, din portofoliile proprii ale administratorilor sunt nelipsite fondurile de invesţii pe care ei înşişi le gestionează, demonstrând astfel că aceştia sunt adepţii zicalei anglo-saxone „put your money, where your mouth is“(în traducere „pune-ţi banii unde ţi-e inima şi gândul“). Acest comportament investiţional este valabil şi în rândul profesioniştilor de pe pieţele mature din Vest şi are scopul de a evita conflictele de interese şi de a alinia interesele managerilor cu cele ale investitorilor.

Managerii români de fonduri îşi mai investesc propriile economii în obligaţiuni şi în acţiuni lichide tranzacţionate pe bursa de la Bucureşti, dar şi pe bursele externe, arată un sondaj derulat de ZF la care au răspuns cinci dintre cei mai mari administratori de fonduri de investiţii.

„Sunt un investitor cu apetit la risc moderat. Strategia de investiţii pre­supune alocarea unei părţi importante a portofoliului în instrumente pur­tătoare de dobândă (obligaţiuni, fon­duri), care să îmi protejeze securitatea financiară în cazul unei evoluţii adverse a pieţei. Am un portofoliu calibrat în funcţie de toleranţa mea la risc, fapt ce mă scuteşte de decizii emoţionale“, a spus Mihail Ion, preşedintele societăţii de administrare Raiffeisen Asset Management, care gestionează active de 5 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO