ZF 24

Cum se luptă cei mai tari bucătari din lume: Jamie Oliver vs. Ferran Adria de la elBulli

Cum se luptă cei mai tari bucătari din lume: Jamie Oliver vs. Ferran Adria de la elBulli
03.07.2010, 13:58 69

Au afaceri cumulate de peste 100 de milioane de euro şi faimăinternaţională, dar abordează experienţa culinaryă distinct. Deşiaparent luptă cu aceleaşi arme, Jamie Oliver şi Ferran Adrià suntcât se poate de diferiţi şi reprezintă două tabere aflate înrăzboi: -"chef-ul vedetă" şi "chef-ul Michelin".

Jamie Oliver şi Ferran Adrià sunt două nume care şi-au construitnumele şi averea în bucătărie, dar după reţete cât se poate dediferite. Oliver a demonstrat că nu ai nevoie de stele Michelinpentru faimă internaţională şi profit, iar Adrià este exemplul clarcă recunoaşterea Michelin nu garantează şi succesul în afaceri.BUSINESS Magazin a călătorit la Fifteen şi elBulli, locurile carei-au făcut celebri, şi a descoperit ingredientele secrete dinspatele fiecârui chef vedetă.

Despre Jamie Oliver se spune că are o avere de 65 de milioane delire sterline. Conduce o companie cu 5.000 de angajaţi şi areafaceri în mai multe domenii, de la producţie de televiziune pânăla businessuri legate, normal, de mâncare - o linie proprie deustensile de bucătărie, magazinele Recipease, cuptoare din lut, iarîn 2010 a deschis şi o companie de catering, Jamie Oliver'sFabulous Feasts.

Pe de altă parte, Ferran Adrià, posesor a trei stele Michelin, atransformat mersul la restaurant într-o experienţă cu totulspecială şi elBulli în cel mai bun restaurant din lume (cinci anila rând locul întâi în topul restaurantelor, deşi anul acesta afost detronat de Noma din Danemarca).

Citiţi mai multe despre cei mai tari bucâtari din lume şi vedeţi ogalerie foto a restaurantelor lor pe www.businessmagazin.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO