ZF 24

De ce îi acuză Isărescu pe bancheri că „au depăşit măsura“ cu scăderea dobânzilor la depozite

Mugur Isărescu

Mugur Isărescu

Autor: Razvan Voican

02.10.2013, 00:05 156
Opt bănci comerciale, între care jucători din top 10 precum BCR, ING, Raiffeisen şi UniCredit, au redus deja dobânda la depozitele standard în lei pe trei luni (una dintre scadenţele preferate de majoritatea clienţilor care economisesc) sub pragul de 4% pe an, în condiţiile în care dobânda-cheie a BNR de-abia a coborât la 4,25%.
 
Încă din primăvară, de când a dat primele semnale privind iniţierea unui ciclu de relaxare a dobânzilor, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a insistat ca băncile să nu se repeadă să taie dobânzile la depozite, lăsând la urmă ajustarea dobânzilor la credite în concordanţă cu scăderea ratelor de referinţă interbancare. În pofida avertismentelor repetate, şeful BNR s-a trezit luni în situaţia de a constata că „multe (bănci) au şi depăşit măsura“ cu reducerile de dobânzi la depozite. De asemenea, el a reluat preocuparea ca scăderea dobânzii-cheie să nu stimuleze băncile să reducă bonificaţiile la depozite.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO