ZF 24

Cum evaluează agenţia de rating S&P sistemul bancar din România şi strategia BNR. S&P: BNR va continua să folosească rezervele valutare pentru a susţine leul în 2020, pentru că este un an electoral. BNR îşi va păstra credibilitatea politicii şi independenţa

Cum evaluează agenţia de rating S&P sistemul bancar din...

Autor: Claudia Medrega

09.06.2020, 16:15 875

♦ Sectorul bancar rămâne solid şi intră în criza COVID-19 dintr-o poziţie de forţă, cu un raport credite/depozite de 72% şi un nivel scăzut al ratei de neperformanţă, de 4%, faţă de 21% în 2014, în viziunea agenţiei de rating S&P.

Moneda naţională ar putea să fie sub presiune din cauza deficitului de cont curent mare şi a mixului de finanţare a acestuia aflat în deteriorare, astfel că BNR va continua să folosească rezervele valutare pentru a susţine leul pe parcursul anului 2020, având în vede­re şi că este un an electoral, anticipează agen­ţia de rating Standard & Poor’s (S&P).

S&P estimează nivelul rezervelor valu­ta­re la aproximativ 15% din PIB la 30 aprilie şi anti­cipează că acestea vor rămâne puternice în 2020. La finalul anului 2019 şi în aprilie 2020 rezervele valutare la BNR erau în jurul a 33 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO