ZF 24

Exclusiv ONLINE: Ce proiecte PPP sunt in derulare in Europa de Est

24.03.2010, 00:00 374

Autostrazi, aeroporturi, inchisori, baze militare, centralenucleare sau hoteluri sunt cateva dintre proiectele care au fostconstruite sau sunt in derulare prin contracte de parteneriatpublic-privat (PPP) in Europa Centrala si de Est, potrivit unuiraport al companiei de consultanta Deloitte. In Romania, primulproiect realizat prin PPP a fost inchis financiar abia anul acestala Bacau, unde Consiliul Judetean Bacau a concesionat catrecompania Blue Air, detinuta de omul de afaceri Nelu Iordache.

Aeroportul Bacau, pe o perioada de 34 de ani, valoarea contractuluiinvestitiilor din partea Blue Air urmand sa se ridice la 45 mil.euro.
Un alt contract care ar putea fi inchis financiar pana la sfarsitulanului este pentru autostrada Comarnic-Brasov (55 km), al caruicontract de constructie are o valoare de 1,9 mld. euro, inclusivTVA. In prezent, consortiul francezo-elen Vinci-Aktor cautafinantare de la banci pentru inceperea lucrarilor de constructie,care se vor intinde pe o perioada de patru ani.

Alte tari din Europa Centrala si de Est au inceput contractele PPPmult mai devreme, un exemplu fiind Ungaria, care a realizatautostrada M5 (173 km), in urma unui contract semnat in 2004 cu ovaloare de 1 miliard de euro cu firma AKA Alfold Koncessios, intimp ce Slovacia a inceput in acelasi an pregatirea autostrazii D1,intre Lietavska Lucka si Turany.

Autostrada din Slovacia are anumite portiuni la fel de complicateprecum cele de la autostrada Comarnic-Brasov, pretul pe kilometruvariind intre 24,4 mil. euro si 73,1 mil. euro.

Albania a realizat in perioada 2001-2005 lucrarile de construire aunui nou terminal la Aeroportul din Tirana, valoarea lucrarilorridicandu-se la circa 60 mil. euro. Contractul de concesiune a fostsemnat cu grupul german Hochtief, iar proiectul se afla deja infaza a doua de extindere.

Proiecte similare are si Bulgaria, care a semnat in 2005 contractulpentru extinderea aeroporturilor din orasele Varna si Burgas,contractul de concesiune fiind semnat tot de grupul german Hochtiefpe o perioada de 35 de ani, cu posibilitate de extindere.

Cehia are in derulare un proiect PPP de constructie a uneiinchisori in localitatea Olomouc cu Ministerul de Justitie, in urmaunui contract semnat in 2006 cu o valoare de 37 mil. euro. In urmaacestui contract, castigatorul va face proiectarea, constructia, vaobtine finantarea si va opera inchisoarea pentru o perioada detimp. Tot in Cehia a fost semnat in 2006 un contract PPP cuMinisterul Apararii pentru constructia unui depozit militar cu ovaloare de 15 mil. euro.

In domeniul energiei se afla in pregatire doua centrale nucleare,una in localitatea Belene in Bulgaria, proiect cu o valoare de 2mld. euro inceput in 2005, precum si construirea reactoarelor 3 si4 de la Cernavoda, proiect aflat in pregatire inca din 2004.
In Croatia se afla in derulare un parteneriat public-privat invaloare de 54 mil. euro intre compania Orco Property Group siguvernul croat in cadrul unei firme denumite Suncani Hvar HotelCompany, care detine 10 hoteluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO