ZF 24

FMI: Politica monetară nu trebuie relaxată imediat, având în vedere măsurile fiscale din 2016

FMI: Politica monetară nu trebuie relaxată imediat,...

Autor: Raluca Ghinea

22.10.2015, 11:09 308

"Se preconizează că inflaţia generală anuală se va menţine în zona negativă până la mijlocul anului 2016, reflectând în mare parte reducerea TVA-ului la alimente din luna iunie şi reducerea cotei standard de TVA din ianuarie 2016 şi preţurile mai mici la mărfuri. Cu toate acestea, nu se impune o relaxare imediată a politicii monetare, dată fiind poziţia fiscală bazată pe expansiune din anul 2016, creşterea rapidă a salariilor, anticipaţiile inflaţioniste amplu ancorate şi incertitudinile ce persistă pe pieţele financiare globale", a declarat într-un comunicat şefa misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, la finalul vizitei din perioada 13-21 octombrie.

Continuarea inflaţiei importate reduse ar putea însă complica pe viitor deciziile de politici, potrivit lui Schaechter.

În ceea ce priveşte sectorul bancar, şefa misiunii FMI apreciază că acesta a a făcut faţă cu bine incertitudinilor legate de Grecia din vara acestui an şi continuă să menţină rezerve suficiente de capital şi de lichidităţi.

"Pe măsură ce bilanţurile s-au consolidat şi redresarea economică a căpătat teren, creditarea sectorului privat a început să dea semne de revenire incipientă. În acelaşi timp, menţinerea unor rezerve puternice va fi esenţială pentru ca băncile să poată gestiona riscurile legale considerabile", a mai spus Schaechter.

Ea a punctat că urgentarea adoptării "atât de întârziatei" legislaţii din sectorul financiar, referitoare la închiderea băncilor, garantarea depozitelor, supravegherea macroprudenţială şi la obligaţiunile garantate, va contribui la întărirea cadrului legal actual şi la alinierea acestuia la bunele practici internaţionale.

"În ceea ce priveşte modernizarea regimului insolvenţei în România, procesul avansează, iar misiunea a recomandat consolidarea proiectului de legislaţie secundară pentru a se asigura implementarea eficientă a cadrului legal privind insolvenţa personală", menţionat şefa misiunii FMI în România.

Discuţiile dintre delegaţia FMI şi autorităţile române s-au încheiat marţi. Temele au inclus planurile fiscale, legea bugetului pentru 2016, reformele structurale şi rectificarea bugetară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO