ZF 24

Greii industriei auto valorează 20 de miliarde de lei şi au adus exporturile României la nivel record

Dacia a avut anul trecut o producţie record, cu 342.610 de autoturisme asamblate la Mioveni, în creştere cu 16% comparativ cu 2012, fiind cel mai mare volum atins până acum de uzina românească.

Autor: Dana Ciriperu

05.12.2014, 13:02 785

Automobile Dacia, cea mai mare companie din România după cifra de afaceri din 2013, este cel mai valoros jucător din industria auto locală şi se află pe locul şase în top 100 cele mai valoroase companii din România.

Dacia a fost evaluată la peste 7,8 mld. lei, potrivit datelor din anuarul ZF Top 100 cele mai valo­roase companii din România, aflat la a noua ediţie şi realizat în colaborare cu casa de investiţii Capital Partners.

Zece companii din sectorul auto sunt prezente în acest an în top, industria auto fiind una dintre cele mai bine reprezentate după energie şi comerţ. „Greii“ din auto valorează aproape 20 mld. lei, cu 3,5 mld. lei mai mult faţă de anul anterior şi cu 9 mld. lei în plus faţă de 2012. Cinci dintre cele zece companii din auto (Dacia, Continental Automotive Products, Delphi, Schaeffler şi Michelin) au reuşit să treacă peste pragul de valoare de un miliard de lei, iar Takata România a intrat pentru prima dată în top. 

Continental Automotive Products, cea mai mare companie din Timiş şi al treilea mare angajator din judeţ, cu 2.000 de angajaţi în 2013, a raportat anul trecut al cincilea cel mai mare profit din economia locală, după un avans de 32%, la 518 mil. lei. Marja de profit net de 20% i-a ajutat pe nemţi să intre pentru prima dată în top 20 cele mai valoroase companii, unde doar Dacia reuşise să pătrundă în ultimii ani. Continental are şase companii în România şi are în total afaceri de 8 mld. lei  şi peste 12.000 de angajaţi.

De altfel, patru dintre cele mai valoroase companii din industria auto sunt şi liderii judeţelor în care au investit. Dacia este cea mai mare companie din Argeş, fabrica de la Mioveni controlată de grupul Renault contribuind cu peste 40% la cifra de afaceri totală a companiilor din judeţ. Continental Automotive Products este liderul din Timiş, Delphi Diesel Systems este cea mai mare firmă din Iaşi, iar Takata conduce clasamentul companiiilor din Arad. La Iaşi, Delphi a raportat anul trecut afaceri de 1,5 mld. lei, grupul american producând pompe de injecţie şi injectoare. Delphi a deschis fabrica de la Iaşi în 2007. Grupul are în România peste 12.000 de angajaţi în patru fabrici, în Sânnicolau Mare, Ineu şi Moldova Nouă (unde produce sisteme de distribuţie electrică şi electronică), în timp ce în fabrica din Miroslava (Iaşi) produce componente pentru sisteme de injecţie diesel de înaltă precizie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO