ZF 24

Industria şi exporturile duc în spate creşterea, dar fără investiţii şi consum economia îşi va pierde suflul

Industria şi exporturile duc în spate creşterea, dar...

Autor: Claudia Medrega, Bogdan Cojocaru

14.08.2013, 23:19 2049

Economia a marcat un nou trimestru pe plus, în T2, dar ritmul de creştere a încetinit, iar analiştii spun că, în ciuda rezultatelor, efectele nu se vor vedea pe piaţa muncii, iar consumul va bate pasul pe loc. „Consumul populaţiei a rămas la niveluri scăzute pe fondul creşterii şomajului, reducerii numărului de noi locuri de muncă create în medie în fiecare lună de sectorul privat şi al men­ţinerii creşterii reale a salariilor în apropiere de zero“, spune Eugen Sinca, analistul-şef al BCR.

Economia a crescut în primul semestru cu 1,7% faţă de primele şase luni din 2012, iar analişti văd acum posibil un avans al PIB de 2,5-3% în acest an, datorită producţiei agricole foarte bune şi continuării performanţei exporturilor. În T2 faţă de T1 creşterea a fost de 0,3%, iar faţă de T2 din 2012 plusul a fost de 1,3%, în scădere de la 2,2% în T1 din 2013 faţă de T1 2012.

Premierul Ponta anticipa luna trecută un plus de 2,4% al economiei la semestru, estimare care a luat prin surprindere pe toată lumea, dar care nu şi-a găsit suportul în cifrele prezentate miercuri dimineaţă de Statistică.

Oamenii de afaceri, care încearcă să-şi ţină businessurile pe linia de plutire într-o economie cu întârzieri mari la plată şi plină de insolvenţe, susţin că nu se simte creşterea economică în îmbunătă­ţirea nivelului de trai şi afirmă că nu văd direcţii strategice, investiţii, prin care statul să susţină economia.

„Nu văd însă direcţii strategice, un sistem prin care statul să sprijine economia, nu văd investiţii pentru susţinerea creşterii economice. În plus, cât timp băncile nu creditează IMM-urile nu va porni acest «motoraş» care să susţină economia“, spune Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Te­rapia Ranbaxy.

Chiar dacă avem şanse să terminăm anul în top trei cele mai rapide economii din UE, creşterea economică este prea mică pentru a produce efecte vizibile pe piaţa muncii, crede Eugen Sinca. „Un program pro-creştere economică este bine-venit“.

Agricultura foarte bună „maschează“ o performanţă semnificativ mai slabă a economiei în 2013 faţă de 2012, iar structura creşterii economice nu favorizează nici încasările bugetare, afirmă Ionuţ Dumi­tru, economistul-şef al Raif­feisen Bank.

Primul semestru a „contabilizat“ veşti bune de la exporturi şi producţia industrială, dar şi insolvenţe şi pesimism de la oamenii de afaceri, consumul şi investiţiile continuându-şi declinul.

Exporturile vor rămâne unul dintre principalele motoare de creştere pentru economie în acest an, având în vedere că zona euro - cea mai mare piaţă pentru exporturile României - a ieşit din cea mai lungă recesiune de după Al Doilea Război Mondial.

Însă, mulţi analişti avertizează că revenirea este doar una ciclică, şi nu structurală, adică una care să reziste în timp.

Vulnerabilitatea revenirii este exacerbată de faptul că băncile nu creditează economia reală, iar riscurile politice încă planează asupra pieţelor.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.08.2013

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO