Investitorii mari îşi ajustează poziţiile până la dividende

18 feb 2014 Autor: Stefan Musgociu

Bursa a crescut cu 0,44% în şedinţa de luni, într-o piaţă unde acţiunile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 2,3% şi au recuperat cea mai mare parte a corecţiei de vineri, iar lichiditatea bursei a fost dominată de câteva deal-uri cu titluri BRD (BRD), SIF Oltenia (SIF5), Banca Transilvania (TLV) şi SIF Banat-Crişana (SIF1).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, a încheiat ziua în creştere cu 0,67%, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia titlu­ri­lor companiilor din sec­torul energetic, cu 0,56% peste nivelul de vineri.

Creşterea celor doi indici a fost determinată în principal de acţiunile OMV Petrom, care au urcat cu 2,3%, recuperând din corecţia de 2,48% din ultimele minute ale şe­dinţei precedente. Titlurile companiei au consemnat un rulaj de 1,4 milioane lei.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a încheiat ziua în stagnare. Titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) au consemnat cea mai vizibilă creştere din indice, cu 1,4%.

Cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK, au crescut cu 0,56% şi, respectiv, cu 0,19%.


„Există o stare de aşteptare după volatilitatea din ultima perioadă, iar investitorii sunt mai reticenţi şi din acest motiv nu vedem volume semnificative pe piaţa regular (principală -n.red.). Rămân câţiva investitori care sunt activi doar pe schimburi de pachete mari“, a declarat şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Ga­briel Necula.

Lichiditatea pieţei a fost salvată de mai multe deal-uri realizate de unii investitori instituţionali cu acţiuni BRD (10,5 mil. lei), SIF Oltenia (5,3 mil. lei), Banca Transilvania (1,7 mil. lei), SIF Banat-Crişana (1,3 mil. lei) şi Romgaz (495.000 de lei). Deal-urile au asigurat, astfel, aproape 60% din rulajul pieţei, de 33,6 mil. lei (7,5 mil. euro). Lichiditatea este cu puţin sub rulajul de vineri, de 34,7 mi­l. lei (7,7 mi­l. euro).

„Cred că schim­burile mari de pachete sunt făcute de in­ves­titorii instituţionali care îşi ajustează din poziţii în acest moment în perspectiva divi­den­delor şi a mişcărilor de pe pieţele inter­na­ţionale. Se observă un interes mai accentuat pentru unele acţiuni care au afişat rezultate financiare bune şi care prezintă perspective“, a afirmat brokerul.

SIF Banat-Crişana a fost unul dintre principalii vânzători de acţiuni BRD în prima lună a acestui an şi a obţinut astfel cel mai mare profit dintre SIF-uri în ianuarie, de aproape 48 milioane lei, suma reprezentând 60% din câştigul ra­por­tat de companie pentru tot anul trecut, de 80,2 mil. lei. Activul net al SIF Banat-Crişana a crescut în luna ianuarie cu 0,93%, la 1,606 miliarde lei, de la 1,592 miliarde lei la finalul anului trecut.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursa de la Paris era în scădere cu 0,1%, piaţa de la Frankfurt era în stagnare, iar bursa de la Londra avansa cu 1%. În acelaşi timp, bursele de la Budapesta, Varşovia şi Praga erau în creştere cu până la 0,6%, iar pieţele din Sofia şi Zagreb erau în stagnare.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.02.2014

 
Cuvinte cheie:
Investitori
, bursă
, actiuni
, dividende

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide