ZF 24

Isărescu ţine pe loc deocamdată dobânda la lei, în timp ce BCE scade dobânda la euro

Isărescu ţine pe loc deocamdată dobânda la lei, în...

Autor: Claudia Medrega

02.05.2013, 20:12 322

BNR nu şi-a „sincronizat“ de această dată decizia cu Banca Centrală Europeană, care a redus ieri dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 0,5% - un nou minim istoric, preferând să introducă o etapă „pregătitoare“.

„Mesajul nostru este de intrare a României cu această primă decizie într-un ciclu de reducere a dobânzii de politică monetară. Noi nu obişnuim să preanunţăm deciziile, dar vorbim de reducerea pe toate palierele a indicatorilor cu care măsurăm in­flaţia şi de reducerea anticipaţiilor inflaţioniste - cele care ne-au îngrijorat cel mai mult...De ce am început cu coridorul? Pentru că rata de referinţă îşi diminuează mult din semnificaţie dacă transmisia nu este eficientă“, a spus Isărescu în briefingul de presă de după şedinţa de politică monetară de ieri.

Consiliul de administraţie al BNR a decis „în­gustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 3 puncte pro­centuale de la +/-4 puncte procentuale ante­rior“, în vederea temperării volatilităţii dobânzilor pe piaţa monetară şi bancară. Analiştii spun că acest coridor este încă mare comparativ cu intervalele din ţările vecine (+/-1pp în Ungaria şi +/-1,5 în Polonia), dar este un „pas înainte“. Măsura ar duce la creşterea semnalului transmis de dobânda-cheie, tendinţă reflec­tată inclusiv pe piaţa creditului în lei. În trecut, unii analişti spu­neau că este „al­terat“ ca­nalul de transmisie a politicii monetare.

Isărescu a afirmat că România nu va rămâne izolată faţă de trendurile din Europa mai mult ca sigur şi, posibil, vom recupera o mare parte din decalaj. Doar veştile din economie, inclusiv din agri­cul­tură ar putea să întrerupă acest proces de relaxare a politicii mo­ne­tare. În acest an mai sunt pro­gra­mate patru şe­dinţe de politică mo­ne­tară, urmă­toarea fiind stabilită în iulie.

Reducerea ratei de politică monetară, „progra­mată“ an­te­rior pentru a doua jumătate a anului, ar putea să fie de­van­sată în condiţiile în care scă­derea inflaţiei se reali­zeaz­ă mai repede decât s-a anticipat la începutul anului, cu minime istorice în februarie şi martie şi posibil şi în aprilie, potrivit de­cla­raţiilor guverna­to­rului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO