ZF 24

Leonard Orban, de la 17.000 la 1.700 de euro pe luna: fostul comisar european a fost numit consilier prezidential

Leonard Orban, fostul comisar european al Romaniei, numit consilier prezidential
08.03.2010, 11:40 290

Presedintele Traian Basescu a semnat in aceasta dimineatanumirea lui Leonard Orban, fratele deputatului PNl Ludovic Orban,in functia de consilier prezidential, acesta urmind sa ilsfatuiasca pe presedinte in probleme de afaceri europene.

Orban, 49 de ani, a fost comisar al Romaniei pe probleme demultilingvism in prima echipa a lui Jose Manuel Durao Barroso, elafiliindu-se grupului liberal din PE, ALDE, unde sunt membrii sieuroparlamentarii romani din PNL.

Prin numirea lui Orban, se poate spune ca seful statului a facut omutare strategica dupa congresul PNL de simbata la care CrinAntonescu a fost reconfirmat in functie iar Ludovic Orban, fratelefostului comisar a pierdut functia de prim-vicepresedinte. Orban,un adversar notoriu al lui Traian Basescu, a fost cel care a pledatin partid pentru o gvernare alaturi de PD-L, dupa alegerile din2008, idee care a fost respinsa atunci de liberalii de laconducerea partidului.

Basescu si l-a apropiat si pe fostul ministru liberal SebastianVladescu, actualul ministrul de finante si un apropiat al lui CalinPopescu Tariceanu, care a fost "impus" in Guvernul Boc de sefulstatului.

Leonard Orban va avea un salariu de 1.700 de euro in pozitia deconsilier prezidential. Totusi, Orban va mai lua bani de la Comisieinca trei ani, dat fiind ca legislatia europeana prevede ca inaltiifunctionari ai UE primesc vreme de trei ani de la predarea functieio "indemnizatie de tranzitie pentru reinsertie" echivalenta cu40-65% din salariul de baza (brut). Salarul brut pentru comisari(fara indemnizatiile de sedere si reprezentare) a fost anul trecutde 19.900 euro, in vreme ce presedintele Comisiei a avut un salariubrut de 24.400 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO