ZF 24

Constantin Niţă: Înţelegem că externalizăm profiturile şi internalizăm costurile, dar nu în detrimentul consumatorilor

Constantin Niţă: Înţelegem că externalizăm...

Autor: Roxana Petrescu

01.10.2013, 10:50 1091

Constantin Niţă, ministrul delegat pentru energie, a declarat că se aştepta ca prin privatizări calitatea serviciul de distribuţie să crească.

În perioada 2005-2008, România a privatizat toată distribuţia de gaze naturale şi cinci din cele opt filiale de distribuţie a energiei electrice către investitori precum Enel, Cez, E.ON şi GDF Suez.

Cele mai multe probleme sunt la companiile private privind investiţiile făcute şi calitatea investiţiilor. Aceste companii trebuie să-şi revizuiască politica. Înţelegem că externalizăm profiturile şi internalizăm cheltuielile dar asta nu trebuie să se facă în detrimentul consumatorilor”, a spus Niţă.

Potrivit acestuia, o bună parte din echipamentele utilizate în investiţii de companiile străine sunt de fapt second-hand-uri. Niţă mai spune că pe viitor legea energiei va fi modificată astfel încât toate produsele utilizate să fie omologate de un institut român. “România trebuie să fie tratată aşa cum este necesar şi nu cum vor aceste companii. Toate contractele de privatizare sunt în proces iar noi avem de încasat mulţi bani pentru că ele nu şi-au făcut treaba”, a mai spus el. Întrebat dacă pe viitor România ar putea lua în calcul naţionalizarea companiilor de utilităţi după modelul propus de Ungaria, Niţă a declarat: întotdeauna există riscuri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24