ZF 24

Pericolul unei invazii creşte de la o zi la alta: Oficilaii americani susţin că Rusia a mobilizat 70% din puterea de foc a armatei pentru a intra în Ucraina

Pericolul unei invazii creşte de la o zi la alta:...

Autor: Andrei Şerbănescu

12.02.2022, 08:32 40

Rusia a mobilizat cel puţin 70% din puterea de foc pe care o deţine pentru a lansa o invazie în Ucraina, spun oficialii americani, potrivit Business Insider.

Oficialii au schiţat o serie de indicatori care sugerează că Putin plănuieşte o invazie în săptămânile următoare, deşi dimensiunea şi amploarea nu sunt clare. Aceştia au subliniat că o soluţie diplomatică poate rămâne, totuşi, posibilă.

Printre aceşti indicatori militari: Un exerciţiu al forţelor nucleare strategice ale Rusiei, care de obicei are loc în fiecare toamnă, a fost reprogramat pentru mijlocul lunii februarie sau începutul lunii martie. Acest lucru coincide cu ceea ce oficialii americani văd drept cea mai probabilă fereastră pentru o invazie. Oficialii nu au sugerat că un conflict potenţial ar putea implica folosirea armelor nucleare, dar exerciţiul rusesc – care implică probabil testarea rachetelor neînarmate cu rază lungă de acţiune pe teritoriul rus – ar putea fi folosit ca un mesaj menit să descurajeze Occidentul cu privire la o intervenţie în Ucraina.

Consolidarea continuă a Rusiei vine în momentul în care administraţia Biden a dezvăluit o serie informaţii în speranţa de a bloca planurile lui Putin de invadare a Ucrainei.

Sâmbătă, The New York Times şi The Washington Post, au declarat că oficialii avertizează că o invazie rusească ar putea duce la capturarea rapidă a Kievului şi la pierderea a 50.000 de vieţi omeneşti. În pofida confirmării estimărilor, nu este clar modul în care agenţiile americane au determinat aceste cifre.

Preşedintele Joe Biden a spus că nu va trimite trupe americane în Ucraina pentru a duce un război. Totuşi, el a ordonat intensificarea prezenţei americane în Polonia şi România pentru a-i asigura pe aliaţi că Washingtonul îşi va îndeplini angajamentul de apărare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO