ZF 24

Prea multe bănci sau prea puţine: sub 30 de agenţii la suta de mii de locuitori

Prea multe bănci sau prea puţine: sub 30 de agenţii la...

Autor: Razvan Voican

25.10.2013, 00:06 175
Sistemul bancar asigura la ju­mă­ta­tea acestui an un grad de acoperire te­ri­torială de circa 27 de unităţi la 100.000 de locuitori, superior celui de circa 20 de unităţi la suta de mii de locui­tori înregistrat în Cehia şi Slo­vacia, dar sub cel de circa 40 unităţi/100.000 din Polo­nia, potrivit Raportului de stabilitate financiară publicat de BNR.
 
Media europeană este distorsio­na­tă de Spania, unde există peste 80 de agen­ţii bancare la suta de mii de oa­meni în ciuda crizei puter­ni­ce tra­ver­sate de sis­temul bancar iberic, acesta având nevoie inclusiv de intervenţia statului.
 
În România aco­perirea terito­riului cu unităţi bancare este foarte inegală, cea mai mare concen­tra­re fiind în Bu­cu­reşti şi în următoarele cinci oraşe mari. În ulti­mii doi ani băncile au fugit din oraşele mai mici, în special din cele mo­no­in­dus­tri­ale ai căror locuitori au fost puternic afectaţi de criza economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO