ZF 24

Randamentul la obligaţiunile pe 5 ani a coborât cu un punct în cinci luni

Randamentul la obligaţiunile pe 5 ani a coborât cu un...

Autor: Razvan Voican

23.09.2013, 19:15 199

Ministerul Finanţelor şi-a făcut ieri planul cu redeschiderea emisiunii de obligaţiuni de stat pe cinci ani, împrumutând 700 mil. lei la un randament mediu de 4,56%, în scădere cu aproape un punct procentual faţă de nivelul de la începutul lunii aprilie, când această serie de titluri a intrat pe piaţă.

Valul de capital străin din luna mai dusese deja randamentul până la un minim de 4,45%, însă revenirea stresului pe piaţa externă în luna iunie l-a readus la peste 5%. Chiar dacă starea de spirit a investitorilor străini nu a fost prea calmă nici în ultima vreme, scăderea randamentului s-a reluat şi a revenit astfel spre pragul de 4,5%.
Seria de bonduri pe cinci ani redeschisă ieri a ajuns la un volum consistent de 4 mld. lei, maturitatea numărându-se printre cele preferate de investitorii străini.

Totuşi, nu au fost prea mulţi bani disponibili pentru acest plasament, cererea din partea investitorilor depăşind cu numai 40% suma programa­tă de Finanţe după ce în perioada aprilie – iunie fusese dublă şi chiar triplă.

A fost încă un semnal că revenirea apetitului investitorilor străini pentru active mai riscante a fost de scurtă durată în contextul confuziei stârnite de ultimele mesaje venite din partea Fed. Şi cursul leu/euro a resimţit ieri această încheiere abruptă a episodului de relaxare, revenind la peste 4,47 lei pentru un euro.
Pe de altă parte, piaţa monetară locală se dovedeşte în continuare foarte lichidă la începutul perioadei de menţinere a rezervelor minime obligatorii, susţinând trendul descedent al randamentelor la titlurile de stat.

Anul 2013 are astfel toate şansele să marcheze o cotitură mult aşteptată în scăderea costurilor de finanţare ale statului, prin prisma dobânzilor plătite atât pe piaţa internă, cât şi la extern. Din păcate foamea de bani a Finanţelor este greu de potolit în contextul unei performanţe mediocre în colectarea impozitelor. Aşa se face că volumul cheltuielilor cu dobânzile la nivelul bugetului general consolidat continuă să crească, la şapte luni înregistrând un plus de 6,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dobânzile continuă să reprezinte mai mult de 6% din cheltuielile totale ale statului, în pofida efortului BNR de a trage în jos toată piaţa dobânzilor la lei şi a scăderii costurilor la finanţarea în euro şi dolari.

Povara costului total cu dobânzile va rămâne greu de dus pentru că partea cea mai mare pe care Finanţele trebuie s-o ramburseze din împrumutul gigantic luat de România în 2009 de-abia urmează să vină la plată în anii următori.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO