ZF 24

Record: străinii deţineau în aprilie peste un sfert din titlurile emise de Finanţe pe piaţa locală

Record: străinii deţineau în aprilie peste un sfert...

Autor: Razvan Voican

09.07.2013, 09:00 338

Investitorii străini aveau la sfârşitul lunii aprilie deţineri de certificate de tre­zo­re­rie şi obligaţiuni de stat emise de Ministerul Finan­ţelor în lei şi euro însumând echi­valentul a 6,4 miliarde de euro, ceea ce core­punde unei ponderi record de aproape 26% din totalul titlurilor emise pe piaţa internă.

Numai în primele patru luni ale acestui an portofoliul străinilor s-a dublat, efectul in­clu­derii României în doi dintre cei mai vizibili indici internaţionali de monitorizare a pieţelor emergente (calculaţi de JP Morgan şi Barclays) fiind de-a dreptul spectaculos.

Spre comparaţie, la sfârşitul lui 2009 deţinerile nerezidenţilor de-abia atingeau 7% din portofoliul de titluri emise de Mi­niste­rul Finanţelor pe piaţa locală, pentru ca în 2011 ponderea să urce la 11,7%, iar la sfâr­şitul lui 2012 să ajungă la 14,2%, cores­pun­zător unui portofoliu de 3,2 miliarde de euro.

Analiştii apreciază că situaţia poate de­veni riscantă în momentul în care deţinerile străinilor se duc spre o pondere de 30%, mai ales într-o epocă în care volatilitatea se manifestă din plin pe pieţele financiare, iar fluxurile de intrare şi de ieşire de capital se succed rapid în funcţie de factori externi sau/şi interni.

Astfel, rămâne de văzut cum a evoluat poziţia străinilor pe titlurile româneşti în iunie, când leul a resimţit pre­siuni de depreciere, iar Ministerul Finanţelor a fost în situaţia de a respin­ge oferte cu care băncile veni­seră la licitaţii din cau­za inversării tren­dului de scădere a ran­damentelor.

Practic, după datele de la sfârşitul lunii aprilie, aproape 6,5 miliarde de euro ar fi putut ieşi teoretic din România în condiţiile în care o anumită conjunctură i-ar fi speriat suficient de tare pe investitorii străini. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea săptămâna trecută că în vara lui 2012, pe fondul crizei politice in­ter­ne, ieşirile de capitaluri stră­ine din titlurile româ­neşti au fost de „câteva miliarde de euro“.

La sfârşitul lunii mai stocul de titluri de pe piaţa internă se ridica la 108,2 mld. lei, din care circa 80% erau titluri în lei, iar restul în euro. Creşterea lunară s-a domolit la 800 mil. lei, după ce în aprilie portofoliul total sărise cu 2 mld. lei.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor după cinci luni din acest an fuseseră aco­perite aproape 52% din nevoile de finanţare pe anul în curs. Rezerva de valută constituită în Trezoreria statului continua să acopere mai mult de patru luni de finanţare. După pri­mul trimestru Finanţele acoperiseră deja mai mult de o treime din necesarul de bani pe 2013, pe fondul apetitului crescut al străinilor.

Pe lângă titlurile emise pe piaţa internă România avea în circulaţie la sfârşitul lunii mai eurobonduri de 5,5 mld. euro şi obligaţiuni în dolari de 3,75 mld. euro.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO