ZF 24

Şeful Băncii Centrale Europene: Mai jos de atât nu putem scădea dobânzile. Vor rămâne la acest nivel mai mult timp

Şeful Băncii Centrale Europene: Mai jos de atât nu...

Autor: Anca Dumitrescu

05.06.2014, 17:06 542

BCE va lansa două împrumuturi pe termen de patru ani destinate băncilor din zona euro, pentru încurajarea creditării, şi va prelungi accesul nelimitat al băncilor la lichidităţi pe termen scurt cel puţin până în decembrie 2016.

Sterilizarea achiziţiilor de obligaţiuni ale băncilor avea rolul evitării apariţiei unui surplus de lichidităţi pe piaţă care ar fi putut fi un pericol inflaţionist.

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus joi dobânda de politică monetară la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, şi a coborât rata la depozitele constituite de bănci la -0,1%, devenind astfel prima mare bancă centrală care va taxa banii păstraţi de bănci în conturi BCE.

Rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare va fi scăzută de la 0,25% la 0,15%, dobânda la facilitatea de creditare marginală va coborî de la 0,75% la 0,4%, iar cea la facilitatea de depozit va fi redusă de la 0%, la -0,1%, se arată într-un comunicat al BCE.

Draghi a indicat în timpul conferinţei de presă organizată după şedinţa de politică monetară a BCE că dobânzile vor fi menţinute la nivelul actual o lungă perioadă de timp, potrivit AFP.

Afirmaţia diferă de mesajele obişnuite ale BCE, care se refereau fie la dobânzi stabile, fie la reduceri, ceea ce sugerează că BCE nu este dispusă să efectueze noi revizuiri în scădere.

"Din punct de vedere tehnic, consider că am atins limitele în privinţa dobânzilor scăzute. Vor rămâne la acest nivel o lungă perioadă de timp, poate mai lungă decât am prevăzut", a spus Draghi.

BCE a redus totodată previziunile referitoare la inflaţia zonei euro până în 2016, precum şi estimările privind creşterea economică a regiunii.

Astfel, instituţia anticipează pentru acest an o inflaţia de 0,7%, de 1,1% anul viitor şi de 1,4% în 2016.

Potrivit BCE, economia zonei euro va înregistra o creştere de 1% în 2014, sub ritmul de 1,2% prognozat în urmă cu trei luni. Pentru anul viitor este anticipat un avans al PIB de 1,7%, peste estimarea precedentă de 1,5%.

În urma declaraţiilor lui Draghi, euro s-a depreciat la 1,3541 dolari pe unitate, cel mai redus nivel după luna februarie, faţă de 1,3605 dolari miercuri.

Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 0,9% la maximul ultimilor şase ani, iar DAX al bursei din Frankfurt cu 0,5%, depăşind pentru prima oară 10.000 de puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO