ZF 24

Serviciile de piaţă pentru întreprinderi cresc la 4 luni, susţinute de IT

 Serviciile de piaţă pentru întreprinderi cresc la 4...

Autor: Raluca Ghinea

15.06.2015, 10:01 193

Alte servicii furnizate în principal întreprinderilor au avut o creştere cu 4,4%, activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe cu 3,8%, iar comunicaţiile cu 1,6%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Ca serie ajustată, creşterea afacerilor din piaţă a fost similară, de 7,9%, în termeni nominali.

Astfel, activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei au consemnat un avans de 20,9%, transporturile de 11,1%, alte servicii furnizate în principal întreprinderilor de 5%, activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe de 3,7%, iar cele de comunicaţii au avut afaceri mai mari cu 1,9%.

Serviciile de piaţă pentru firme au avut, în schimb, afaceri mai mici în aprilie cu 0,2% faţă de luna precedentă, ca serie brută, din cauza scăderii înregistrate la activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (-5,6%) şi la activităţile de transport (-0,6%).

Pe de altă parte, au înregistrat creşteri activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe (+7,9%) şi activităţile de comunicaţii (+2,3%). Alte servicii furnizate în principal întreprinderilor au rămas la acelaşi nivel.

În funcţie de seria ajustată, afacerile au crescut totuşi cu 1,9% pe ansamblu, cu un plus de 7% la producţia cinematografică, video, programe de televiziune, difuzarea şi transmiterea de programe, de 2,8% la alte servicii furnizate în principal întreprinderilor. De asemenea, activităţile de comunicaţii au avut afaceri pe creştere cu 2%, iar transporturile cu 0,5%. Activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei au scăzut cu 0,9%.

Faţă de aprilie 2014, afacerile din servicii s-au majorat cu 9,7% ca serie brută şi cu 8,7% ca serie ajustată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO