ZF 24

Sistemul bancar a avut profit net de 713 mil. lei pe patru luni

Sistemul bancar a avut profit net de 713 mil. lei pe...

Autor: Razvan Voican

25.06.2013, 18:49 449

Sistemul bancar a cumulat pe primele patru luni ale acestui an un profit net de 713 mil. lei, în creştere cu 46% faţă de rezultatul pozitiv înregistrat la nivelul trimestrului I, potrivit datelor BNR.

Redresarea profitabilităţii per ansamblul sistemului are loc după pierderea record de 2,3 mld. lei consemnată pe 2012 ca urmare a costului provizioanelor pentru credite neperformante. De asemenea, există diferenţe mari între bănci care au reuşit să-şi conserve capacitatea de a face profit şi pe parcursul crizei, şi altele care se luptă cu pierderile.

Profitabilitatea băncilor rămâne sub presiune în condiţiile în care rata neperformantelor continuă să urce uşor, ajungând la 19,5% la sfârşitul lunii aprilie.

Sistemul bancar are în faţă şi un nou audit care ar trebui să verifice cât de corelată cu piaţa este evaluarea colateralului pe datele de la 30 iunie, operaţiune care ar putea antrena provizioane suplimentare în contextul deteriorării prelungite a situaţiei din sectorul imobiliar.

Băncile au cumulat profit şi în primul trimestru din 2012, pentru ca la nivelul lunii septembrie să înregistreze pierderi de 100 mil. lei, iar în T4, după încorporarea rezultatelor auditului pe S1, pierderile au explodat la 2,34 mld. lei. Rezultatul definitiv calculat de BNR pe 2012 este chiar mai prost decât pierderea anunţată iniţial de circa 2,12 mld. lei.

Totuşi, BNR apreciază că sistemul rămâne bine capitalizat, efectul de pârghie (Fonduri proprii de nivel 1/Total active) situându-se la sfârşitul lui aprilie la 8,25%, nivel apropiat de cel din decembrie 2008. În acelaşi context, rata de solvabilitate pe sistem era de 15,03% la sfârşitul lunii martie.

De asemenea, lichiditatea este considerată mulţumitoare, rata de lichiditate fiind de 1,47% în aprilie – practic cel mai ridicat nivel înregistrat din decembrie 2009, când marcase o prăbuşire de la 2,47% în decembrie 2008.

Creşterea lichidităţii s-a reflectat în ultimele luni în scăderea dobânzilor interbancare – ratele ROBOR pe o lună şi trei luni intrând net sub dobânda-cheie a BNR de 5,25%. De altfel, pe piaţă au apărut aşteptări ca BNR să urmeze această mişcare a pieţei şi să reducă dobânda de referinţă pe 1 iulie.

Această evoluţie a dobânzilor interbancare se vede însă foarte lent în preţul creditelor în lei, bancherii fiind mult mai grăbiţi să reducă dobânzile la depozite pentru creşterea marjelor. Această politică ar fi putut contribui la creşterea profiturilor cumulate pe patru luni, alături de atenuarea trendului de majorare a costului riscului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO