ZF 24

Soarta celei mai mari tranzacţii din industria berii stă în mâinile a doi acţionari: o familie de miliardari din Columbia şi un gigant din industria tutunului

Soarta celei mai mari tranzacţii din industria berii...

Autor: Cristina Roşca

18.09.2015, 10:37 3263

Grupul American Altria, care este totodată compania mamă a producătorului de ţigări Philip Morris şi familia columbiană Santo Domingo, una dintre cele mai bogate din statul sud-american, controlează impreună 42% din producătorul de bere SABMiller, scrie Financial Times. Astfel, în mâinile celor doi stă tranzacţia gigant care ar putea „uni destinele” primilor doi jucători din industria berii de la nivel mondial – AB InBev şi SABMiller.

Împreună cele două au afaceri de peste 70 mld. dolari, iar o companie formată din mariajul lor ar fi evaluată la 275 mld. dolari, şi s-ar putea situa în top zece cele mai valoroase din lume.

La jumătatea săptămânii grupul Anheuser-Busch InBev NV, cel mai mare producător de bere de la nivel mondial, a anunţat că are în plan preluarea SAB Miller PLC, al doilea cel mai mare jucător de pe piaţa de profil. Pe piaţa locală această tranzacţie ar însemna reintrarea Anheuser-Busch InBev NV în România şi preluarea Ursus Breweries, liderul pieţei de bere după cifra de afaceri de anul trecut. Olandezii au mai fost prezenţi local însă în acţionariatul Bergenbier, jucătorul numărul trei din România.

O tranzacţie între cele două părţi ar necesita însă o analiză atentă a autorităţilor din domeniul concurenţei pe mai multe pieţe. SABMiller spre exemplu, are în portofoliu peste 200 de beri, printre care Peroni Nastro Azzurro, Grolsch şi Pilsner Urquell şi are activităţi pe şase continente. ABInBev produce Budweiser şi Bud List. Cumulat, cele două au afaceri de aproape 70 mld. dolari.

Ce stă în spatele acestei tranzacţii însă? Publicaţia britanică Financial Times scrie că trei dintre cei mai mari acţionari ai AB InBev, toţi brazilieni – Jorge Paulo Lemann, Marcel Herrmann Telles şi Carlos Alberto Sicupira – sunt „creierele” din spatele acestei mutări pe tabla de sah a berii.

Toţi trei au lucrat în fonduri de private equity şi sunt co-fondatorii 3G Capital Partners, o companie de investiţii care a ieşit recent la vânătoare de active americane precum Heinz sau Kraft. Ei trei cred că achiziţiile pot reprezenta un driver de creştere şi pentru AB InBev.

Pentru a creşte puternic faţă de nivelul actual – AB InBEv are venituri anuale de 45 mld. dolari – compania are nevoie de o achiziţie majoră. Potrivit Financial Times, dintre cei mai mari trei competitori ai AB InBev – SABMiller, Heineken şi Carlsberg – doar SABMiller ar putea fi de vânzare. Heineken, o companie de familie, a refuzat anul trecut propunerea de fuziune venită de la SAB Miller, iar Carlsberg are în spate o fundaţie care împiedică vânzarea.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO