ZF 24

Şomajul ridicat ar putea face ca oraşe precum Parisul să ardă în stilul revoltelor braziliene

La începutul acestei săptămâni, pe străzile oraşelor braziliene au mărşăluit peste 200.000 de protestatari cerând de la stoparea creşterii rapide a preţurilor la curăţarea guvernului de corupţie. Foto: AFP

La începutul acestei săptămâni, pe străzile oraşelor braziliene au mărşăluit peste 200.000 de protestatari cerând de la stoparea creşterii rapide a preţurilor la curăţarea guvernului de corupţie. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

19.06.2013, 19:49 909

Europa şi alte regiuni s-ar putea con­frunta cu proteste de amploarea celor din Brazilia din cauza nivelului ridicat al şomajului şi a perspectivelor dezamăgitoare de creştere economică din lumea emergentă, avertizează Niall Ferguson, un prestigios profesor al Universităţii Harvard specializat pe istorie economică şi internaţională.

„Sunt două feluri de oraşe pe care le-am putea vedea arzând în această vară. Oraşele europene mari în frunte cu Parisul par extrem de vulnerabile. Parisul are o istorie mai bogată de revoltă urbană decât aproape orice alt oraş din lume“, a spus Ferguson la o emisiune a postului american de televiziune CNBC. El este recunoscut pentru opiniile contrare majorităţii.

Ferguson apreciază că economia franceză, una dintre cele mai mari din UE, se confruntă cu dificultăţi mari şi că „problema şomajului ridicat în rândul tinerilor din Europa latină este o bombă pe punctul de a exploda“.

La începutul acestei săptămâni, pe străzile oraşelor braziliene au mărşă­luit peste 200.000 de protestatari cerând de la stoparea creşterii rapide a preţurilor la curăţarea guvernului de corupţie, scrie agen­ţia Thomson Reuters.

Mesajul care s-a desprins din aceste demonstra­ţii este că brazilienii nu mai cred în imaginea strălucitoare pe care politicienii celei mai mari ţări din America de Sud o dau de mulţi ani economiei.

Până recent, Brazilia a fost una dintre cele mai invidiate economii din lume. Explozia exporturilor, creşterea cererii interne şi programele ambiţioase de protecţie socială din cea mai mare parte a ultimului deceniu au dus la o creştere medie a economiei de peste 4% şi au scos peste 30 de milioane de brazilieni din sărăcie.

Însă Brazilia este divizată încă de mari diferenţe economice. Accelerarea inflaţiei şi calitatea slabă a servici­ilor publice erodează optimismul. Brazilia a făcut progrese mari. Rata şomajului este la niveluri minime record. Dar viaţa de zi cu zi a majorităţii populaţiei este departe de ceea ce ar putea fi având în vedere potenţialul ţării. Brazilia nu a mai cunoscut proteste de asemenea amploare de când probleme economice mult mai grave şi scandaluri de corupţie au dus la înlăturarea unui preşedinte la începutul anilor ’90.

„Fantezia că ţara este un paradis, un miracol, a apus“, scrie Eliane Cantanhede, editorialist la ziarul Folha de S. Paulo.

Protestele aprinse de creşterea tarifelor la transportul în comun nu au ca ţintă un partid anume. Cei care au ieşit în stradă sunt în majoritate tineri activişti aflaţi la prima experienţă de acest gen şi care s-au mobilizat mai ales prin intermediul reţelelor de socializare. Ei au fost adesea ridiculizaţi pentru „apatia“ politică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO